Big Band GD Nova

Dirigent: Anže Vrabec
Gostja večera: Maja Porta, zmagovalka festivala Prvi glas Primorske 2010

10. december 2010 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Big Band GD Nova ima za sabo kar lepo število nastopov na raznih prireditvah. S svojim izvajanjem so prepričali tudi žirije na tekmovanjih in osvojili zavidljive nagrade. V petnajstih letih muziciranja se je v njihovem repertoarju nabralo več kot 120 skladb iz različnih obdobij: od svetovne jazzovske dediščine, swinga, funka, latina, vse do najlepših slovenskih jazzovskih in zimzelenih skladb. Z Big Bandom so nastopala znana imena slovenskega glasbenega prostora, kot so Nuša Derenda, Darja Švajger, Alenka Godec in Oto Pestner. Dobri dirigenti so vedno poskrbeli, da je bila kakovost izvajanja na visokem nivoju, nekateri med njimi so Big Bandu posvetili tudi svoja dela. tako se lahko Big Band GD Nova pohvali, da je najverjetneje edini slovenski amaterski Big Band, ki ima na programu skladbe svojih članov.

Maja Porta prihaja iz Knežaka in kot pravi, ji je bila ljubezen do glasbe položena že v zibelko. Od malih nog nastopa in se udeležuje različnih pevskih tekmovanj. Njene sanje so se pričele izpolnjevati, ko je pri osmih letih postala zmagovalka festivala Bistriška naj popevka. Od takrat je pela na raznih festivalih in gostovala v mnogih televizijskih oddajah (Pod klobukom, Na zdravje, bila je finalistka v Bitki talentov v oddaji Spet doma). Odrske in studijske izkušnje si je pridobila z glasbeno skupino Mak. Vrhunec njene glasbene poti pa je doživela v Bovcu poleti leta 2010, ko je postala zmagovalka festivala Prvi glas Primorske.

Anže Vrabec je prve učne ure klavirja dobil pri profesorici Klavdiji Jamšek, šolanje pa nadaljeval pri profesorici Ingrid Silič (Glasbena šola Nova Gorica). Študij klavirja je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je obiskoval ure pri priznanem ruskem profesorju Sijavušu Gadžijevu. Trenutno je študent multimedijskih komunikacij, razmišlja pa tudi o nadaljnjem študiju glasbe. Je dobitnik številnih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih, osvojil je vrsto zlatih plaket in je dobitnik Škerjančeve nagrade. Zanimanje za jazz in zabavno glasbo ga je popeljalo v raziskovanje in študij teh glasbenih slogov. Opravil in obiskoval je razne delavnice ter seminarje pri priznanih jazzovskih glasbenikih (Renato Chicco, Barry Harris, Emil Spanyi). Zadnja leta se ukvarja tudi s kompozicijo in z aranžiranjem. Njegovi aranžmaji in izvirne avtorske skladbe za Big Band so postale že del stalnega repertoarja Big Banda NOVA. Nekaterim od teh bomo lahko prisluhnili tudi na tokratnem koncertu.

Boštjan Simon je v času študija filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani hkrati zaključeval srednješolsko izobraževanje saksofona na oddelku za jazz na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Po prejeti diplomi iz filozofije je odšel na študij jazz saksofona na Konservatorij v Amsterdam, kjer je čez štiri leta uspešno diplomiral. Svoje znanje in nadarjenost je večkrat potrdil na različnih tekmovanjih. Več let je vodil Big Band GD Nova in se z njim leta 2004 tudi udeležil Mednarodnega tekmovanja v Saas Feeju v Švici, na katerem so osvojili zlato plaketo. Ustanovil je dve skupini Vanilla Riot in Velkro in z vsako ustvarja drugačno zvrst glasbe.

Za Big Band GD Nova je Boštjan Simon napisal štiri nova dela, ki bodo na koncertu prvič zazvenela. O njih je Boštjan Simon zapisal:

»Ime skladbe Mesmerism se nanaša na obskurne teorije Franza Mesmerja o živalskem magnetizmu in praksah hipnoze. Osrednja ideja kompozicije je hipnotičen učinek poliritma ali vertikalnega nanašanja ritma čez ritem. Ta je v osnovi 6/4, ki pa se odraža v posebnem ostinatu, prisotnem skozi celotno skladbo. Na ostinato so nanizane melodije, ki se ritmično odmikajo od osnove in lebdijo v nekakšnem hipnotičnem prostoru.

Skladba Tako rekoč izhaja iz harmonskega raziskovanja sekvenc, znanih kot Sus4 akordi. Oblikovno temelji na preprostem ameriškem standardu AABA, kjer ima vsak od štirih delov po osem taktov. B ali Bridge pomeni most med ostalimi deli skladbe, ki so po vsebini isti. V tej skladbi je Bridge podkrepljen z ritmom uptempo swing, ki se v zadnjih osmih taktih ponovno preobrazi v tako imenovan half time ali razpolovljen ritem. V skladbi se izmenjujeta tako razširjeni solistični odseki kot tudi dialog med posameznimi parti.

Skladba Karlo Kažin je posvečena dolgoletnemu bobnarju našega Big Banda Carlosu Valderrami in njegovemu izrazito rockerskemu pridihu izvajanja. Značilne za njegovo igro so bile kričeče linije posameznih sekcij in grob ritem, odprt prostor za solistično izvajanje in rockerski eksces.

Skladba Trails of Abscence ali Sledovi odsotnosti je balada, ki je nastala ob pikrem spoznanju, da kjer nekdo odide, vedno tudi nekdo ostane.«

Prisrčno vabljeni na koncert bigbandovske glasbe!

Program:

A. Vrabec: Mr. 'B' Tune
B. Simon: So To Speak (Tako rekoč)
A. Vrabec: Pick Up Some Goodies
B. Simon: Mesmerism
A. Vrabec: Nedeljsko kosilo na deželi
B. Simon: Karlo kažin
A. Vrabec: Dekle je po vodo šlo
P. Peterca, S. Fajon, prir. J Privšek: Prisluhni mi
F. Milčinski, B. Lesjak, prir. L. Krajnčan: Ne čakaj na maj
U. Vlašič, M. Vlašič, prir. L. Krajnčan: Čez dvajset let
P. Greblo, D. Kenda Hussu, prir. P. Greblo: Belo nebo
B. Simon: Trails Of Absence
S. Rachmaninoff, E. Carmen, prir. M. Taylor: All By Myself
P. Cappeau, A. Adam, prir. L. Krajnčan: O sveta noč (O Holy Night)
Raay, prir. P. Greblo: To je ljubezen