Goriški oktet Vrtnica

30. maj 2011 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

»Trideset vrtnic«
Slavnostni koncert ob 30-letnici delovanja

Edi Florenin, Robert Ličen, I. tenor Dušan Sedmak, Kristjan Pregelj, II. tenor Marko Trošt, Fedor Bernard, bariton Radovan Ličen, Bogdan Brecelj , bas

Goriški oktet Vrtnica v sezoni 2010/11 obeležuje tridesetletnico uspešnega umetniškega delovanja.

Vokalni ansambel, ki ga sestavljajo izbrani pevci iz širše Goriške in zamejstva, deluje od leta 1981. Uvršča se med najboljše slovenske zborovske zasedbe, prepoznaven pa je tudi mednarodno. Je dobitnik številnih priznanj in nagrad na pomembnih zborovskih tekmovanjih doma in po svetu. Sestav se redno predstavlja s samostojnimi koncerti in priložnostnimi nastopi ter gostuje na različnih visokih protokolarnih sprejemih. Sodeloval je na festivalih po Evropi, v Južni Koreji, Izraelu in Jordaniji. Z veseljem se je odzval povabilom slovenskih izseljeniških društev. Odmevno je nastopil v Argentini, Braziliji, Urugvaju, Avstraliji, pri rojakih v Kanadi in Združenih državah Amerike. Bogat repertoar okteta Vrtnica sestavljajo skladbe različnih slogov in glasbenih obdobij tako znanih slovenskih kot tudi tujih skladateljev. Veliko skladateljev je svoja dela napisalo prav za ta sestav, ki jih je krstno izvedel.

Jubilejno sezono je oktet začel z odmevnim nastopom na zborovskem festivalu v Alti Pusteriji na Južnem Tirolskem, kjer je bil med drugim razglašen za neuradnega zmagovalca festivala, nadaljeval s koncerti v Furlaniji in Venetu, jeseni pa bo trideset let delovanja obogatil še z izdajo nove, že tretje, zgoščenke. Slavnostno sezono bo oktet sklenil s samostojnim koncertom ob otvoritvi mednarodnega zborovskega festivala Cantapueblo v Mendozi (Argentina).

Goriški oktet Vrtnica so v preteklosti vodili znani primorski dirigenti. Zadnjih pet let pa je umetniški vodja sestava mednarodno uveljavljeni dirigent, primorski rojak, maestro Marko Munih (1936, Most na Soči), ki že več kot pet desetletij sooblikuje glasbeno življenje na Slovenskem. Diplomant iz vrst prof. Danila Švare se je izpopolnjeval kot asistent Lovra von Matačiča v Frankfurtu. Zapisal se je med dolgoletne dirigente obeh osrednjih slovenskih orkestrov (Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija), kot zborovodja pa je vodil akademska zbora Vinko Vodopivec in Tone Tomšič ter Komorni zbor RTV Ljubljana. Marko Munih je redni član žirij na domačih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnina: 14 €, 12 €

Program:
Zorko Prelovec (1887–1939): Sedem si rož
Anton Foerster (1837–1926): Spak
Aldo Kumar (1954–): Ecce quomodo moritur natura
Ambrož Čopi (1973–): Totus tuus
Francis Poulenc (1899–1963): Quattre petite prieres de st. Francois
Vytautas Miškinis (1954–): Ave regina coelorum
Aleksander Fateyev (neznano): Blažen muž

**********

Hrabroslav Volarič (1865–1895): Slovenski svet, ti si krasan
Lojze Lebič (1934–): Pesem od zarje
Danilo Švara (1902–1981): Variacije na narodno o M. Kjebru
Matija Tomc (1899–1986): Dve belokranjski
France Marolt (1891–1951): Kaj bi jaz tebi dal
France Marolt: Kangalilejska ohcet
Rado Simoniti (1914–1981): Ljubavne pesmi iz Rezije