jesenski glasbeni tris

Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble

petek, 21. oktober 2005, ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Timna Brauer se je rodila na Dunaju, odraščala je v Izraelu, Franciji in Avstriji. Hčerka avstrijskega slikarja Arika Brauerja in izraelke iz Jemna je svojo glasbeno pot začela na dunajskem konservatoriju, kjer je študirala klavir in petje. Študij muzikologije je nadaljevala na znameniti pariški Sorbonni, kjer je doktorirala iz jazz petja. Izpopolnjevala se je še na 'Summer Academy Salzburg' pri Elisabeth Grümmer, obiskovala je tečaje indijskega petja v Münchenu pri prof. Javheri, tečaj jazz petja ter kompozicije na CIM v Parizu, seminar opere na Dunaju z Simonom Baddijem… Timna Brauer je leta 1986 predstavljala Avstrijo na Evrovizijskem tekmovanju. Dve leti je nastopala (1998-2000) z 'Ensemble Modern' (Frankfurt) v Operi za tri groše. Na klagenfurškem poletnem odru (2001) je v muzikalu odigrala naslovno vlogo Evite. Med letoma 2002-04 je bila na veliki evropski turneji s projektom 'Glasovi za mir/Voices for Peace'. Že desetletje (od 1995) pa vodi mojstrske tečaje 'jazz improvizacije' na Akademiji za glasbo na Dunaju.

Leta 1985 je skupaj z možem pianistom Eliasom Meirijem ustanovila ansambel s katerim koncertirajo po vsem svetu. Kot gostje so nastopili na znamenitih festivalih (Montreux, Paris, Lugano, Dunaj) z njihovimi nevsakdanjimi ter edinstvenimi glasbenimi projekti. Leta 1995 so v dunajskem gledališču Ronacher pripravili množičen glasbeni 'šov' imenovan 'Hava Nagila'. Povabili so petdeset umetnikov iz celega sveta, ki so predstavili bogato judovsko tradicijo glasbe in plesa. Timna Brauer in Elias Meiri Ensemble so izdali več zgoščenk s poudarkom na jazzu, etnu in šansonu. Ansambel je od leta 1993 izvedel že več različnih koncertov tudi za otroke.

Elias Meiri se je začel učiti igranja klavirja pri petih letih. Že zelo zgodaj ga je zanimala improvizacija, s študijem je začel na konservatoriju Talma-Yalin v Tel-Avivu, nadaljeval pa ga je na 'Berkeley College of Music' v Bostonu. V New Yorku je med drugimi igral tudi z znamenitim Dizziem Gillespiem. Poleg sodelovanja s Timno, veliko nastopa z njegovim jazz triom, poučuje klavir in 'jazz improvizacijo', veliko se posveča kompoziciji, produkciji zgoščenk in zvočni tehnologiji.

V Kulturnem domu Nova Gorica bo Timna Brauer z Elias Meiri Ensemble izvedla koncertni program imenovan Flamenco Judaico. Pri raziskovanju bogate judovske glasbene tradicije se prej ali slej srečamo z judovsko-španskim vokalnim zakladom. Prvotno so te pesmi pele ženske brez spremljave, veliko je ljubezenskih pesmi, uspavank ter tudi 'Pesem Pesmi' iz Psalma. Pesmi izvirajo iz 'srednjeveške Španije' in so se ohranile preko ustnega izročila. Ko so leta 1492 iz tedanje Španije izgnali Jude, je glasba našla svojo pot in se razvijala tudi v Diaspori. Glasba je mešanica španskih, hebrejskih in vplivov Judov iz Centralne Evrope. Nekatere pesmi so za svoje vzeli Romi iz Andaluzije in preko njih vzpostavili povezavo s flamenkom. Veliko pesmi pa je med imigracijo vsrkalo vase nove vplive, nastale so nove pesmi, ki pa niso izgubile prvotnega pomena. Mnoge med njimi so bile prevedene v turški in hebrejski jezik. Timna Brauer preko glasbe vzpostavlja svet brez mej in obenem združuje judovsko, krščansko in islamsko tradicijo.

Timna Brauer, vokal
Elias Meri, klavir
Antonis Vounelakos, kitara
Luis Ribeiro, bobni, tolkala

Vstopnina: 3000 SIT

Predprodaja vstopnic: Uprava Kulturnega doma Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si