jesenski glasbeni tris

Small house Brown (Hrvaška)
Corey Harris (ZDA)

petek, 11. november 2005, ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Skupina Small House Brown je nastala leta 1998 na pobudo kitarista in vokalista Stipeta Šubašića. K sodelovanju je povabil še štiri glasbenike: Maria Zuvela, Krešimirja Oremuša, Dinka Stipanićeva in Gorana Maričića. Skupaj nastopajo doma in v tujini, tokrat pa kot predskupina legendarnemu Corey Harrisu prihajajo na oder novogoriškega Kulturnega doma.

Corey Harris (rojen leta v 1969 Denverju, Colorado) se je med študijem antropologije za dalj časa odpravil v Kamerun. Raziskoval je tamkajšnji jezik, kulturo in predvsem glasbo. Domov se je vrnil odločen, da bo svojo življenjsko pot nadaljeval kot 'blues glasbenik'. »Blues je tista glasba, ki jo iskreno čutim, saj sem z njo odraščal,« pravi Harris. S svojim debitantskim albumom Between Midnight and Day, mojstrovino urbanega glasbenega raziskovanja, je leta 1995 razburkal 'blues sceno'. Od takrat nenehno išče nove poti, kako izvirno nadaljevati začeto glasbeno pot, napisati novo ali 'preobleči' staro skladbo in kako brez strahu slediti lastnemu instinktu, pa naj vodi kamorkoli. Izdaja enega najoriginalnejših blues albumov Downhome Sophisticate (2002) ga je potrdila tudi kot briljantnega tekstopisca. Po obisku Malija je nastal njegov šesti album Mississippi to Mali, kjer se obogaten z novimi spoznanji ponovno vrača h koreninam. Nastopal je z različnimi priznanimi glasbeniki na številnih svetovnih odrih, sodeloval je tudi z režiserjem Martinom Scorsesejem v filmu Feel like going home.

UVERTURA V KONCERT BO BREZPLAČNO PREDVAJANJE FILMA O COREY HARRISU

Distribucija Cenex - Fivia nam je omogočila predvajanje filma z naslovom "Domotožje/Feel Like Going Home" režiserja Martina Scorseseja.

Corey Harris v filmu raziskuje korenine bluesa vzdolž Mississippija, s kamero pa se poda tudi v Zahodno Afriko, kjer so številni etno-muzikologi raziskovali korenine bluesa. Film z izvirnimi izvedbami Willieja Kinga, Salifa Keite, Habiba Koiteja, Taja Mahala, Otha Turnerja in Alija Farke Toureja ter redkega arhivskega gradiva obuja veličino zgodnjih izvajalcev te glasbene zvrsti.

Film bomo predvajali ob 19.00 - kot posebno ponudbo za vse obiskovalce koncerta Coreyja Harrisa.

Prisrčno vabljeni na enkratno 'blues potovanje' s Corey Harrisom!

Koncert so omogočili:
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji
Mestna občina Nova Gorica
Nova KBM, d. d., Področje Nova Gorica
Nova Ljubljanska banka, d. d., Podružnica Nova Gorica