jesenski glasbeni tris

ETNO

Klarisa M. Jovanović in Dror Orgad

četrtek, 26. oktober 2006 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Pevka Klarisa M. Jovanović in kitarist Dror Orgad bosta na prvem koncertu Jesenskega glasbenega trisa predstavila sefardske pesmi. Ko so Jude ob koncu 15. st. pregnali z Iberskega polotoka, so si le-ti novo domovino poiskali v severni Afriki, Franciji, Italiji in v deželah tedanjega otomanskega imperija. Tu so gojili stare običaje in prepevali pesmi v arhaični španščini. Predstavljali so se kot Sefardi, saj so bili izgnani iz dežele, ki so ji v hebrejščini rekli Sefarad. Pesmi, ki so jih prinesli iz Španije, so se v novih okoljih spreminjale in vsrkavale nove vsebine.

Klarisa M. Jovanović, pevka Na slovenskem glasbenem področju je navzoča od začetka devetdesetih let. Njen repertoar obsega uglasbeno poezijo in priredbe ljudskih pesmi iz dežel nekdanje Jugoslavije, južne Evrope in vzhodnega Sredozemlja. V lastnih projektih se na izrazito avtorski način loteva predvsem ljudske dediščine, kjer se osredotoča na manj znane in pozabljene ljudske pesmi. Klarisa oživlja in nadgrajuje glasbeno izročilo tako, da ob arhaičnem minimalizmu izpostavlja tudi sodobno glasbeno estetiko. Sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki (Lado Jakša, Žarko Živković, Vlado Batist, Vasko Atanovski, Igor Bezget, Nino Mureškič, Enzo Favato s skupino in drugimi). Kot pevka nastopa po Sloveniji, Hravški, Italiji, Avstriji, Franciji, BIH, Makedoniji, Švici, Grčiji in Nizozemski.

Dror Orgad, kitarist (Izrael) Je izraelski skladatelj in kitarist. V Tel Avivu je študiral klasično kitaro pod mentorstvom prof. Josepha Urshalmija. V klasično kitarsko igro vnaša elemente sodobne improvizacije. Nastopa kot klasičen solo kitarist in sodeluje s klasičnimi etno in pop glasbeniki (Miloš Simić & skupina Ethnodelia, Marko Hatlak, Janez Dovč, Vasko Atanovski,…) V Izraelu je sodeloval in nastopal z uglednimi klasičnimi in pop glasbeniki, med drugim je igral v skupini Habrera Hativit, ki izvaja staro judovsko glasbo. Nastopal je že v Izraelu, Sloveniji, Avstriji, Italiji, Grčiji in Španiji.

Black Coffee & Klapa Mendula

Inovativen spoj jazza in tradicionalnega dalmatinskega napeva

Black Coffee (Hrvaška):
Jurica Karuza, klavir
Renato Švorinić, bas
Jadran Dučić Ćićo, bobni

Klapa Mendula (Hrvaška):
Terezija Kusanović
Ani Vučetić
Ivana Radić Vlahov
Vesna Marusić

Black Coffee je hrvaška skupina, ki na originalen in malce intriganten način združuje džez in tradicionalno dalmatinsko glasbo - 'klapsko' petje. Fuzija klasičnega džez tria (klavir, kontrabas in bobni) in ženske klape Mendula iz Omiša je zares nekaj novega na glasbeni sceni. Glasba tria je stilsko svobodna in sodobna, dostojno in z občutkom oživljajo stare, pozabljene dalmatinske pesmi. Trio Black Coffee je nastal leta 1993 v Splitu, izdali so šest studijskih albumov, za tri so prejeli najvišje hrvaško diskografsko priznanje Porin, za najboljšo džez izvedbo.