jesenski glasbeni tris

GO... BLUES festival
Nova Gorica - Gorica

Kulturni dom Nova Gorica in Kulturni dom Gorica (Italija) bosta 15. in 17. novembra stičišče za vse ljubitelje bluesa. 'Go blues festival', ki ga organizatorja pričenjata v letošnjem letu, naj bi postal novembrska glasbena stalnica v ponudbi obeh mest. Začetni zagon mednarodnemu festivalu bosta zagotovo dala odlična blues glasbenika svetovnega slovesa Melvin Taylor in Carolyn Wonderland.

GO blues festival - dva večera res dobrega bluesa v Gorici in Novi Gorici. Ne zamudite.

Melvin Taylor, ZDA
Peaches Staten Band, ZDA/Italija

sreda, 15. november 2006, ob 20.30
Kulturni dom Gorica, Italija

Melvin Taylor (1959) se je pri treh letih z družino iz rodnega Mississippija preselil v Chicago, v svet bluesa. Stric ga je naučil igrati kitaro in že pri dvanajstih je suvereno igral v klubih Chicaga z veliko starejšimi glasbeniki. Ob poslušanju njegovih najljubših glasbenikov (B. B. King, Albert King in Jimi Hendrix) se je naučil mojstrskega obvladovanja kitare.

Kot najstnik se je Melvin pridružil skupini The Transistors, ki je bila izredno uspešna predvsem s preigravanjem glasbe sedemdesetih. Po razpadu skupine v začetku osemdesetih se je Taylor vrnil k igranju bluesa v klube Chicaga. Kmalu po tem so ga povabili v skupino The Legendary Blues Band; skupaj so odšli na evropsko turnejo. Melvin Taylor je v Evropi zaslovel, igral je v številnih klubih in izdal svoja prva dva albuma: Blues on the Run (1982) in Plays the Blues for You (1984). Imel je številne evropske turneje, z bivšimi člani skupine The Transistors je sodeloval z zvenečimi imeni in nastopal kot njihova predskupina (B. B. King, Buddy Guy, Santana, George Benson, in Canned Heat). Konec osemdesetih se je spet vrnil v Chicago in s svojo skupino The Slack Band igral v klubu Rosa's Lounge.

Leta 1995 je Taylor podpisal pogodbo z založbo Evidence Records. Njegov prvi album, ki ga je posnel pod imenom Melvin Taylor & The Slack Band, je postal najbolje prodajani album omenjene založbe. Album Dirty Pool je izšel leta 1997 in Taylorju prinesel priznanje za najboljšega blues kitarista tistega obdobja. Leta 2002 je Melvin Taylor z Lucky-jem Petersonom (zvezdo blues glasbe) pripravil now album Rendesvous with the Blues. Album vsebuje sedem minutni prispevek (tribute) Johnu Lee Hookerju.

Peaches Staten Band, ZDA/Italija

Peaches Staten, vokal
Nick Becattini, kitara
Peewee Durante, klaviature
Janko, bas kitara
Mario Marmugi, bobni

Peaches Staten izhaja iz delte Mississsippija, rojena je bila v Doddsville-u. Odraščala je ob poslušanju bluesa, gospla in soula v takratnem Chichagu, ki je slovel predvsem po znamenitih blues klubih. Njena glasbena pot se je začela nepričakovano, kot občasno natakarico so jo povabili naj nekaj zapoje. Izkazalo se je, da je rojena pevka s prodornim soul glasom. Opisali so jo kot mešanico Tine, Ette in Koko. Postala je prepoznavni vokal blues scene v Chichagu.

Pot je pevko zanesla v Evropo, ustanovila je skupino Peaches Staten Band, s katero že od 1997 nastopa na številnih festivalih in klubih. Z italijanskim kitaristom Nickom Beccatinijem so posneli album 'Nick & Peaches - Live at Blue Sun (2001). Peaches Staten Band je vznemirljiva mešanica odločnega vokala in energičnega kitarskega zvoka.

Informacije in predprodaja vstopnic:
Kulturni dom Nova Gorica, T 05 335 40 16, W www.kulturnidom-ng.si
Kulturni dom Gorica (Italija), T +39 0481 33288, W www.kulturnidom.it