jesenski glasbeni tris

Ženska klapa Dišpet & moška klapa Braciera, Hrvaška

sobota, 20. oktober 2007, ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Klapo Dišpet so ustanovili leta 1998 v Zagrebu. V osmih letih delovanja je na različnih klapskih srečanjih in seminarjih nastopila v številnih krajih po Hrvaškem. Imela je niz samostojnih celovečernih koncertov, gostovala v številnih radijskih in televizijskih oddajah. Klapa je pobudnik klapskih dogajanj v Zagrebu (Došli smo Van kolendati, Na klapski način, Klape na Šalati, Gala koncerti dalmatinskih klap v Zagrebu, Ciklus koncertov klap v Hrvaškem glasbenem zavodu). Gostovala je v Bolgariji (festival More i spomen), Italiji (Concorso internationale di canto corale), Sloveniji, Avstriji (festival Suha), Črni Gori... Sodelovala je na vseh pomembnih hrvaških klapskih festivalih; na Omiškem festivalu je klapa Dišpet osvojila osem nagrad. Večkrat je nastopila na 'Večerih dalmatinskih pesmi' v Kaštelu, na Bašćinskim glasima v Reki, na 'Večerih novih skladb' (Omiški festival), na koncertu Omiš Zagrebu (koncert zmagovalca Omiškega festivala) v Kulturnem domu Vatroslava Lisinskega, na številnih koncertih klap v zagrebškem Športnem domu, na Reškem Trsatu in na drugih uglednih klapskih dogodkih.
Letos je na Mednarodnem tekmovanju zborovskega petja v Veroni osvojila zlato plaketo in skupno prvo mesto.
Klapo Dišpet združuje ljubezen do tradicionalnega, dalmatinskega, a capella petja. Največji del repertoarja klape Dišpet temelji na priredbah izvirnih folklornih napevov, s tem pa ohranjajo dalmatinsko ljudsko glasbeno izročilo. Ta njihov glasbeni credo so potrdili še z izdajo zgoščenke z naslovom '…za dišpet', na njej so posnete predvsem že pozabljeni ljudski napevi, ki so jih posebej za to priložnost priredili najpomembnejši in ugledni hrvaški skladatelji (L. Stipišić, K. Magdić, D. Fio, J. Ćaleta, M. Rogošić).
Lani so izdali svojo drugo zgoščenko 'Rusulica'. Na njej so posnete tako njihove avtorske skladbe kot tudi priredbe nekoliko bolj popularnih pesmi, ki so jih skladatelji priredili posebej za klapo Dišpet. Leta 2003 je za najboljšo izvedbo ljudske skladbe - 'Rusulica' - bila nominirana za nagrado Porin, istega leta je za skladbo 'U zemju latinsku (kad je parti dida)' prejela nagrado Porin v kategoriji za najboljšo izvedbo ljudske skladbe.
Voditelj klape Dišpet je Jurica Bošković.

Klapo Braciera je leta 2000 ustanovila skupina prijateljev iz Bola na Braču, ki jih je že od otroštva navduševala dalmatinska ljudska glasba. Svoj prvi javni nastop je klapa imela leta 2001 na Festivalu dalmatinskih klap v Omišu, kjer so osvojili poslušalce in prejeli prvo nagrado poslušalcev. Nato je klapa Braciera za nekaj let prekinila delovanje. Ljubezen do petja je pevce skupine Braciera ponovno združila in leta 2003 so zopet stopili skupaj na oder.
Od takrat so nastopili na številnih koncertih v domačem kraju in drugje. Danes uživa klapa na Bolu velik ugled in je v ponos otoku Braču. Med njene najboljše koncerte prištevamo, poleg številnih koncertov po Dalmaciji, Istri in Italiji še odmevne koncerte v Veliki dvorani Športnega doma, v Hrvaškem glasbenem zavodu v Zagrebu, na Sudamji v Splitu v okviru klapskih večerov.
 Uspešno leto 2005 je klapa zaznamovala še z izdajo prvega albuma, zgoščenko 'Klapa Braciera' in z odmevnim nastopom v močni konkurenci omiškega festivala. Na Omiškem festivalu leta 2006 je vodstvo festivala klapi izkazalo čast, saj jo je povabilo, da nastopi v osrednji konkurenčni skupini moških klap, v okviru 'Večeri novih skladb' in na 'Avtorskih večerih Dinka Fia'.
Istega leta so na Kaštelskem festivalu na 'Večerih dalmatinske pesmi', v konkurenci uglednih, vrhunskih klap postali absolutni zmagovalci festivala, saj so osvojili vse tri prve nagrade: 1. nagrado občinstva (Zlatnu kulu Cambi), 1. nagrado žirije za najboljšo izvedbo (Zlatne kaštelanse trišnje) in 1. nagrado žirije za najboljšo priredbo (Zlatne kaštelanske trišnje).
Letos spomladi so na XVIII mednarodnem festivalu zborovskega petja v Veroni (Italija) osvojili zlato plaketo in prvo mesto v konkurenci moških folklornih sastavov.
Voditelj klape Braciera je Jurica Bošković.

Vstopnina: 13 €, 10 €* (*znižana vstopnina za abonente, dijake, študente in upokojence)