jesenski glasbeni tris

W.I.N.D., Italija
Marc Ford Group, ZDA

petek, 23. november 2007, ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Glasba skupine W.I.N.D. je eksplozija zvočnih barv rock in blues glasbe, s poudarkom na dolgih improvizacijah in z melodičnimi baladnimi odseki soul žanra. Izjemno dejavna skupina, ki je izdala že štiri CD-plošče je zelo zaželena tudi kot spremljevalna skupina različnih glasbenikov in pevcev. Imeli so nekaj odmevnih koncertov z velikani blues glasbe, ki so zaznamovali 20. stoletje, kot so B. B. King, Blues Brothers, Joe Cocker, Blasters, Animals. Nedvomno pa so se zapisali med legende bluesa z dvema nastopoma na uglednem festivalu Pistoia Blues, kjer koncertirajo najboljši glasbeniki tega žanra z vsega sveta.
Pomembnejša prelomnica zasedbe W.I.N.D. je bilo tudi sodelovanje z Johnnyjem Neelom (bivši član zasedbe Allman Brothers in sodelavec zasedbe Gov’t Mule Warrena Haynesa), ki jim je omogočilo prodor na druge svetovne celine. V sodelovanju z njimi so posneli dva albuma in imeli tri turneje v letih med 2002 in 2005.
Fabio Drusin: bas, vokal, Jimi Barbiani: kitara, spremljevalni vokal, Sandro Bencich: bobni

Kitarist Marc Ford si je utrl pot v svet rock-blues glasbe kot član skupine The Black Crowes, s katero je nastopal po svetovnih glasbenih odrih. Leta 2000 je skupaj z Allenom Woodyjem iz skupine Gov’t Mule ustanovil skupino Blue Floyd, kjer sta na bluesovski način izvajala priredbe pesmi Pink Floydov. Dve leti po smrti Allena Woodyja je Ford zapustil skupino in leta 2002 izdal samostojni album It’s About Time. K sodelovanju je povabil številne vplivne goste: Allena Woodyja in Matta Abtsa (Gov’t Mule), Garyja Lourisa (Jayhawks), Lennyja Kravitza in Bena Harperja. Z Benom Harperjem je leta 2003 sodeloval tudi na svetovni turneji, kjer je nastopal kot osrednji kitarist Harperjeve zasedbe The Innocent Criminals. Turneja je bila izjemno uspešna in je tudi dokumentirana na DVD-ju Live at the Hollywood Bowl. Sodelovanje s Harperjem je obrodilo še en izjemen uspeh, skupaj še s The Five Blind Boys of Alabama so izdali gospel-blues album There Will Be a Light, ki je leta 2005 prejel grammyja kot ‘Najboljši tradicionalni soul gospel album.’
Marc Ford: kitara, vokal, Elijah James: kitara, Mark Ugolini Dutton: bas, klaviature, Dennis Charles Morehouse: bobni

Vstopnina: 13 €, 10 €* (*znižana vstopnina za abonente, dijake, študente in upokojence)