jesenski glasbeni tris

Sugar Blue Band

22. november 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Sugar Blue, glas, ustna harmonika
Rico Mc Farland, kitara, glas
Ilaria Lantieri, bas kitara, glas
Anthony Space, klaviature
Turbo Murray, bobni

Sugar Blue, s pravim imenom James Whiting, se je rodil v Harlemu (New York, ZDA). Stric ga je že kot otroka popeljal v skrivnostni svet jazz glasbe, zato ne preseneča, da je bil mladi Sugar Blue pod močnim vplivom jazzovskih velikanov kot sta Dexter Gordon in Lester Young. Njihova glasba je postala izhodišče pri njegovem ustvarjanju. To pa je posodabljal z lastnim glasbenim jezikom in tako ustvaril blues z modernim zvokom. Svoj prvi posnetek je Blue izdal leta 1975, z njim sta sodelovala Brownie McGhee in Roosevelt Sykes - legendi bluesa.

Ustvarjalna pot ga je vodila v Pariz, kjer je prišel v stik z eno najpopularnejših rock skupin tistega časa, s skupino Rolling Stones. Člani te rockerske skupine so njegovo glasbo takoj vzljubili in postali oboževalci Sugar Blueja. Rolling Stones so ga povabili k sodelovanju pri pripravi novega studijskega albuma. Skupaj so nato sodelovali pri nastajanju različnih albumov (Some Girls, Emotional Rescue in Tattoo You) in gostovali na turnejah. Povabili so ga med stalne člane, a je Sugar Blue ponudbo zavrnil. Saj ga je veliko bolj zanimala lastna kariera in tako je krenil na samostojno glasbeno pot. Po pustolovščini s Stonesi, se je vrnil v ZDA in začel pripravljati temelje za ustanovitev lastne zasedbe. Najprej se je želel izpopolniti v igranju ustne harmonike. Preselil se je v Chicago, kjer je prejemal lekcije pri Big Walterju Hortonu, Careyju Bellu, Jamesu Cottonu in Juniorju Wellsu.

Blue je dve leti sodeloval na turnejah s skupino Chicago Blues All Stars, preden je leta 1983 sestavil svojo skupino. Uspeh skupine Sugar Blue je bil takoj javno prepoznan, saj je leta 1985 za album Blues Explosion, ki ga je posnel v živo na jazz festivalu Montreux, prejel nagrado grammy. Grammy nagrado je leta 1989 osvojil tudi njegov mentor Willie Dixon za album Hidden Charms, pri katerem je Sugar Blue sodeloval.

Njegova glasbena pot ga je nato popeljala na mnoge pomembne jazz festivale (Chicago, Zürich, Den Haag, Antibes, Nice, Cannes, Montreal, Pistoia, Bern, Rapperswil), na katerih je muziciral z različnimi jazz glasbeniki (Muddy Waters, B.B. King, Art Blakey in Lionel Hampton). Nastopal je po celotni Ameriki, v Evropi in Afriki. Blue sedaj nadaljuje svojo kariero in redno nastopa v klubih in na festivalih po svetu. Igral in sodeloval je pri nastajanju albumov znanih glasbenikov kot so Willie Dixon, Stan Getz, Frank Zappa, Johnny Hines in Bob Dylan (igra na 25-ih različnih albumih).

Izdal je tri studijske albume (In Your Eyes, Blue Blazes in najnovejši Code Blue). Njegov drugi album In Your Eyes kaže Sugar Blueja kot poglobljenega pisca besedil in virtuoza na ustni harmoniki.

Vabljeni na večer dobrega bluesa!

Vstopnina: 12 €, 10 €* (abonenti, dijaki, študenti in upokojenci)

www.sugar-blue.com