jesenski glasbeni tris

Dag Arnesen trio “Norwegian Song” (Norveška)

24. oktober 2009 ob 11.00
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Dag Arnesen, klavir
Terrje Gewelt, kontrabas
Pal Thowswn, bobni

Dag Arnesen je začel svojo glasbeno pot v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Danes velja za enega najpomembnejših norveških in skandinavskih jazz pianistov. S projektom “Norwegian Song” v jazzovskem slogu oživlja ljudske norveške napeve, spogleduje pa se tudi s klasično glasbo in skladbami Edvarda Griega. Glasba, ki jo ponuja, nosi v sebi srce Norveške - veličastno razprostrte, globoko poledenele prostrane planjave severa z dih jemajočimi fjordi. Norveški ljudski napevi so polni šarma arhaičnih melodij, ki imajo v sebi bit prastarega duha.

“S tem projektom sem želel spoznati svojo glasbeno dediščino. Vse te pesmi in glasba Edvarda Griega ter Oleja Bulla so del moje glasbene osebnosti že od malih nog. Spominjam se, da sem se ob nedeljah zbujal z glasbo violine in klavirja, ki sta ga izvajala moja starša. Bil sem zelo začuden, ko sem te prelepe melodije priredil v jazzovski slog. Njihova lepota je tolikšna, da prenesejo še tako velik časovni razkorak,” je o projektu ‘Norwegian song’ povedal Dag Arnesen.

Dag Arnesen (Bergen, Norveška) je s sedmimi leti začel obiskovati šolo klavirja in se že pri šestnajstih predstavil kot solist s Filharmoničnim orkestrom iz Bergna. Študij klasičnega klavirja je nadaljeval na Glasbenem konservatoriju v Bergnu, vendar pa je vedno več časa posvečal jazz glasbi. Službo je dobil v bergenskem osrednjem gledališču Den Nationale Scene. Od sredine sedemdesetih let je vodil številne jazz ansamble in zanje napisal tudi veliko glasbe, poleg tega pa ustvarja tudi glasbo za film. Je reden gost festivalov jazza na Norveškem in v Evropi, kot tudi v Indiji, na Kitajskem, Vietnamu, Argentini, New Yorku in Kanadi. Izdal je devet zgoščenk in LP-plošč.

Prisrčno vabljeni na jazz koncert, odet v prosojnosti severnih dežel!

Vstopnina: 10 €

Koncert je nastal v sodelovanju z društvom Controtempo in festivalom Jazz&Wine.

Koncert omogočajo: