glasba z vrtov
svetega frančiška

ALEKSANDRA PAVLOVIČ, klavir
SANJA REPŠE, violončelo

Torek, 31. maj 2005, ob 20.30
dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Aleksandra Pavlovič (rojena 9. marca 1978 v Postojni) je prvo glasbeno izobrazbo dobila v domačem mestu. Šolanje je nadaljevala na Glasbeni matici v Trstu. Med leti 1994 in 1997 se je izpopolnjevala v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici pri prof. Sijavušu Gadžijevu – bila je njegova prva študentka na Goriškem, ki je takoj po končanem študiju uspešno opravila sprejemne izpite na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi. Tu so jo poučevali priznani profesorji: Lev Naumov, Vladimir Viardo, Andrej Diev. Trenutno končuje zadnji letnik podiplomskega študija. Aleksandra se je uveljavila na različnih tekmovanjih doma in v tujini: na tekmovanjih mladih pianistov Primorske je prejela dvakrat prvo in enkrat drugo, na 25. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije je leta 1992 prejela prvo nagrado, leta 1996 v disciplini komornih skupin pa drugo nagrado, prvo nagrado je prejela tudi na mednarodnem tekmovanju pianistov v Stresi v Italiji, na mednarodnem tekmovanju pianistov »Nikolai Rubinstein« v Parizu pa je leta 1996 prejela drugo nagrado. Koncertirala je v Postojni, Kopru, Trstu, Gorici, Ljubljani, Zagrebu, na Reki, v Celovcu in v Moskvi. Večkrat se je udeležila Mednarodnega mojstrskega tečaja na Slovaškem v razredu znanega pianista Eugena Indjića.
Sanja Repše (rojena 24. septembra 1981 v Ljubljani) je že s 6. leti dobila prvo specialno nagrado za najmlajšo udeleženko na Mednarodnem tekmovanju mladih violinistov Italiji. Pri dvanajstih letih se je začela zanimati za violončelo in že po sedmih mesecih igranja prejela tretjo nagrado na Tekmovanju mladih violončelistov Slovenije v kategoriji do petnajst let. V naslednjih letih je blestela na različnih tekmovanjih v Avstriji, Nemčiji in seveda na državnem tekmovanju v Sloveniji (marca 1999 je dobila prvo nagrado na 19. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v najvišji kategoriji do 25 let, ko jih je imela sama le 18). Že od mladih let je Sanja veliko koncertirala kot solistka, v različnih komornih zasedbah in z orkestri. Leta 1999 je v opravila vse sprejemne izpite in se vpisala v 1. letnik Državnega konservatorija P. I. Čajkovski v Moskvi, kjer je junija 2004 diplomirala pri prof. Igorju Gavrišu.

»… glasbenici sta resnično odličen duo, ki ponuja vzoren primer poglobljenega študija glasbe na moskovskem konservatoriju. Z zahtevnim programom, s spretno, občudujočo tehniko, svežim muziciranjem, s krasnim, jasnim, odločnim in žametnim tonom violončela… sta poustvarili žlahten večer, v katerem smo lahko prepoznavali njuno brezmejno predanost glasbeni umetnosti. V Adagiu iz baleta Pepelka, lirinični meditaciji S. Prokofjeva, v dveh bravuroznih, strastnih in silovitih sonatah za violončelo in klavir J. Brahmsa in v Variacijah na slovaško temo B. Martinuja sta bili mladi glasbenici dosledni izpovedovalki glasbenih umetnin, morebiti na trenutke le preveč resnobni in manj sproščeni, a vendar z vsemi plemenitimi poustvarjalnimi vrlinami, ki napovedujejo njuno vzpenjajočo rast in zrelost.« (Tatjana Gregorič, Primorski dnevnik, 2. februar 2004)

Program:

1. del
Ludwig van Beethoven: Sonata št. 4
Andante – Allegro vivace
Adagio – Andante - Allegro vivace

Lucijan Marija Škerjanc: Pet liričnih melodij
Bohuslav Martinu: Variacije na slovansko temo

2. del
Dmitrij Šostakovič: Sonata v d-molu
Allegro non tropo
Allegro
Largo
Allegro

Vstop prost!
Za vse informacije smo Vam na voljo na telefonski številki 05 335 40 13.