glasba z vrtov
svetega frančiška

SARA RUSTJA, klavir
MOJCA GAL, violina
Vlasta Doležal Rus, klavir

Torek, 14. junij 2005, ob 20.00
dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Sara Rustja (rojena 1986 na Brjah na Vipavskem) je s šestimi leti prejela prvo glasbeno izobrazbo na Glasbeni šoli v Ajdovščini. Ko je bila stara osem let, jo je na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici v razred nadarjenih otrok sprejel priznani ruski pianist in pedagog prof. Sijavuš Gadžijev. Leta 2002 se je vpisala na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer nadaljuje študij klavirja pri prof. Gadžijevu. Prejela je številna priznanja in nagrade: prva nagrada na mednarodnem tekmovanju »Concorso internazionale per giovani strumentisti« v Vidmu (1995), prva nagrada na mednarodnem tekmovanju pianistov v Genovi (1998), absolutna zmagovalka tekmovanja mladih pianistov Primorske (2000), zlato priznanje na državnem tekmovanju pianistov Slovenije »TEMSIG 2001«, druga nagrada na mednarodnem klavirskem tekmovanju »Concorso internazionale per giovani pianisti 'Citta di Minerbio'« v Italiji.
Redno nastopa na samostojnih koncertih in igra v različnih komornih zasedbah. Leta 2002 je na povabilo Mednarodnega orkestra »Alpe Jadran« nastopila kot solistka na koncertih v Novi Gorici, Gorici in Krminu. Udeležila se je več mednarodnih poletnih šol pri prof. Igorju Lazku in prof. Sijavušu Gadžijevu.
»… Suveren nastop je očaral. Lep ton, izdelana artikulacija in domišljeno fraziranje so elementi, ki so opozorili, da se Sara Rustja razvija v zrelo umetnico…«. (Gregor Klančič, Primorske novice, 29. 04. 2005)

Mojca Gal (rojena 1986 v Ljubljani) je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Nova Gorica v razredu Jurija Križniča. Po končani osnovni stopnji glasbenega izobraževanja je nadaljevala študij pri prof. Vasiliju Meljnikovu. Leta 2001 je na mednarodnem violinskem tekmovanju »Etude in lestvice« v Zagrebu prejela drugo nagrado ter dve posebni nagradi za najbolje izvedeno etudo v svoji kategoriji in na celotnem tekmovanju. Aprila 2002 je na tekmovanju »Aple-Adria A. in V. Marcosig« v Italiji dobila tretjo nagrado, v letu 2003 pa je na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov dosegla drugo mesto in zlato plaketo. Mojca je članica komornega orkestra Solisti Piranesi, simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani in simfoničnega orkestra Zveze primorskih glasbenih šol, s katerim je nastopila tudi kot solistka. Vrsto let sodeluje s Komornih orkestrom NOVA in je članica številnih komornih zasedb. Trenutno je študentka prvega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Primoža Novšaka. »… Z zdravo ambicioznostjo, neizmerno energijo, vztrajnim delom, presenetljivo odprtostjo in širino nas Mojca Gal na Goriškem navdušuje že vrsto let. (…) S kultiviranim tonom, bleščečo tehniko, prefinjenim muziciranjem in tudi temperamentnim podajanjem je vnovič navdušila - osvojila s celostno podobo mlade poustvarjalke, ki glasbo živi, ji ponižno služi in jo postavlja na piedistal svojih življenjskih izbir in ciljev.« (Tatjana Gregorič, Primorski dnevnik, 30. maj 2004)

Program:

Ludwig van Beethoven: Sonata v Es-duru, op. 27, št. 1, »Sonata quasi una fantasia«
  Sara Rustja, klavir
  Matija Bravničar: Fantazija za violino in klavir
  Mojca Gal, violina
  Sara Rustja, klavir

*****

Johannes Brahms: Sonata za violino in klavir v A-duru, op. 100, št. 2
  Mojca Gal, violina
  Vlasta Doležal Rus, klavir
  Franz Liszt: Vallee d'Obermann
  Sara Rustja, klavir

Vstop prost!
Za vse informacije smo Vam na voljo na telefonski številki 05 335 40 13.