glasba z vrtov
svetega frančiška

Klavirski duo, Beograd
DANIJELA BRATKOVIĆ, klavir
JANKO ĐOKOVIĆ, klavir

Torek, 21. junij 2005, ob 20.00
dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Danijela Bratković je diplomirala na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu v razredu prof. Nevene Popović leta 1999. Trenutno je študentka 2. letnika podiplomskega študija v razredu prof. Aleksandre Serdara. Prejela je več visokih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Srbiji in Italiji.

Janko Đoković je diplomiral na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu v razredu docenta Branka Penčića leta 2001. Trenutno je študent 2. letnika podiplomskega študija. Že kot študent je imel številne uspešne koncerte in prejel nagrade na tekmovanjih v Srbiji in Franciji.

Pianista Danijela Bratković in Janko Đoković igrata kot klavirski duo (in klavir štiriročno) od leta 1997. Začela sta v razredu prof. Ingrid Rajić na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu (Fakultet Muzičke Umetnosti). Marca 2003 sta se vpisala na podiplomski študij komorne glasbe. Vsa leta aktivno sodelujeta v koncertnem življenju Beograda in s svojim konstantnim kvalitetnim nastopanjem prejemata najvišje ocene glasbenih kritikov. Nastopala sta v vseh beograjskih koncertnih dvoranah, na mednarodnem glasbenem festivalu »BEMUS« (2001), na festivalu »Dani srpskog duhovnog preobraženja« v Despotovcu (2001), na prvem memorialu »Isidor Bajić« v Novem Sadu (2002), v Požarevcu, Kragujevcu, Valjevu, Subotici, Zrenjaninu, in na zaključnih koncertih tekmovanj v Rimu in San Sebastianu. Uspešnost njunega skupnega muziciranja odražajo tudi številne visoke nagrade na tekmovanjih:

  • 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju »Petar Konjović«, Beograd, 2001
  • 1. posebna nagrada na Republiškem tekmovanju v Beogradu, 2000
  • 1. posebna nagrada na Zveznem tekmovanju v Beogradu, 2000
  • 1. posebna nagrada na Mednarodnem tekmovanju v San Sebastianu v Španiji, 2000
  • 2. nagrada na Mednarodnem tekmovanju v Rimu v Italiji, 1998
  • 1. nagrada na Zveznem tekmovanju v Nišu, 1998.
D. Bratković in J. Đoković sta sodelovala na mojstrskih tečajih priznanih pianistov in pedagogov, ki so njunim interpretacijam priznali vrhunskost, zavidljivo profesionalno in umetniško raven. Sodelovala sta tudi z enim izmed vodilnih svetovnih klavirskih duov, Eleno Sorokino in Aleksandrom Bachtchievim iz Rusije. Leta 2001 sta se udeležila tečajev v Beogradu in na Poljskem, ki sta jih vodila pianista Pavel Nersesjan iz Rusije in Paul Gulda iz Avstrije. V letu 2004 sta se izpopolnjevala pri prof. Juriu Kotomu iz Ukrajine in s klavirskim duom Stenzl iz Nemčije. Snemala sta za RTV Beograd in baskijsko TV.
D. Bratković je z velikim veseljem sprejela povabilo za koncert na Goriškem, saj je njen oče po rodu iz Bilj pri Novi Gorici.

Program:

Franz Schubert: Fantazija v f-molu, op. 103
Johannes Brahms: Madžarski ples v f-molu št. 4
Madžarski ples v g-molu št. 1

***

Sergej Rahmaninov: Barkarola, Scherzo, Valček op. 11
Maurice Ravel: Španska rapsodija
  Prelude a la nuit
  Malaguena
  Habanera
  Feria

Vstop prost!
Za vse informacije smo Vam na voljo na telefonski številki 05 335 40 13.