glasba z vrtov
svetega frančiška

XII. sezona 2006 - 1. koncert

Mešani pevski zbor Hrast, Doberdob (Italija)
Hilarij Lavrenčič, zborovodja

29. maj 2006, ob 20.00
dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Ciklus glasbenih srečanj v čudovitem ambientu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici letos začenjamo s koncertom Mešanega pevskega zbora Hrast, sestava, ki se je pod veščo roko poklicnega glasbenika, dirigenta in glasbenega pedagoga Hilarija Levrenčiča razvil v kvalitetno pevsko telo in s svojim bogatim delovanjem že vrsto let odigrava pomembno vlogo ambasadorja slovenske kulture v prostoru druge in drugačne kulture.

Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba deluje v okviru istoimenskega kulturnega društva, ki so ga ustanovili 1968, korenine zbora pa segajo v leta pred drugo vojno. Zbor nastopa na številnih koncertih doma in v tujini z bogatim izborom slovenskega in mednarodnega repertoarja, posebno pozornost pa posveča izvajanju sodobnih in ljudsko ubranih skladb ter glasbeni ustvarjalnosti slovenskih skladateljev onstran državne meje. Od leta 1985 zbor vodi Hilarij Lavrenčič. Od leta 1997 je zbor Hrast nagrajenec več slovenskih regijskih zborovskih tekmovanj, tudi za posnetke, in je večkratni lavreat tekmovanja slovenskih zborov v Mariboru – nazadnje leta 2005 –, kjer je za izvedbe prejel tudi več posebnih priznanj. Svojo kakovost je zbor Hrast potrdil z najvišjimi uvrstitvami in posebnimi priznanji tudi na italijanskih regijskih in nacionalnih zborovskih tekmovanji, na mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Gorici pa je za svoje izvedbe prejel več posebnih priznanj in nagrado italijanskega zborovskega združenja FENIARCO. Leta 2000 je zbor prejel nagrado in priznanje deželnega zborovskega združenja USCI kot najboljši zborovski sestav v italijanski deželi Furlaniji Julijski Krajini.

Hilarij Lavrenčič je doma iz Doberdoba. Ob šolanju na slovenskem klasičnem liceju Primož Trubar v Gorici je na mestni glasbeni šoli študiral klavir (E. Lipizer). Na videmskem konservatoriju je diplomiral iz klavirja, zborovske kompozicije in dirigiranja, kasneje pa sklenil še študij harmonije, kontrapunkta in fuge. Od leta 1986 je korepetitor operne Giuseppe Verdi v Trstu in poučuje harmonijo na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, pri tržaški Glasbeni Matici in na goriški mestni šoli. Kot dirigent se je uveljavil kot vodja zbora Hrast, s katerim se je potrdil v ožji in širši domovini z izvedbami a cappella sporedov in vokalno-inštrumentalnih koncertov ter na slovenskih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Deluje tudi kot skladatelj.

Program:  

Haec est dies, quam fecit Dominus (OM ½ st. 40 za dva zbora), Jacobus Gallus (1550 - 1591)
Os Justi, Anton Bruckner (1824 -1896)
Tebe pojem, Sergej Rahmaninov (1873 -1943)
O magnum mysterium, Orlando Dipiazza (1929)
Kresno jutro (Cvetko Golar), Ubald Vrabec (1905 - 1992)
Rdeč zaton (Anton Kuchling), Ubald Vrabec (1905 -1992)
Slovo, Marij Kogoj (1892 -1956)
Vetri v polju (Srečko Kosovel), Štefan Mauri (1931)

**********

San se šetao - Ljudska iz Gor. Bistrice, prir. Ambrož Čopi (1973)
Sonce Ljubo - Ljudska iz Doberdoba, prir. Pavle Merku (1927)
Pesem od Zarje - Ljudska iz Zile, prir. Lojze Lebič (1934)
Ive - Ljudska iz Istre, prir. Mirko Slosar
Preuozke so stazice - Ljudska iz Benečije, prir. Hilarij Lavrenčič (1962)
Petelinček je zapieu - Ljudska iz Benečije, prir. Hilarij Lavrenčič (1962)
Šürka je Tisa - Ljudska iz Gornjih Petrovec, prir. Mojca Prus (1979)

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturno zgodovinskega bisera.

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, W www.kulturnidom-ng.si