glasba z vrtov
svetega frančiška

XII. sezona 2006 - 3. koncert

Danijel Brecelj, klavir

13. junij 2006, ob 20.30
dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici

Danijel Brecelj, rojen 3. marca 1988 v Šempetru pri Gorici, je prag glasbene šole v Novi Gorici prestopil, ko mu je bilo pet let. Svojo klavirsko igro je najprej razvijal pod skrbnim, razumevajočim in zagnanim mentorstvom pedagoginje Klavdije Jamšek, pri dvanajstih letih pa ga je v razred nadarjenih učencev sprejel priznani ruski pianist in pedagog Sijavuš Gadžijev. Pod njegovim vodstvom Danijel še danes nadaljuje vzporedno šolanje v 4. letniku SGBŠ v Ljubljani, sicer pa je tudi dijak novogoriške gimnazije.

Mladi goriški pianist je dobitnik številnih nagrad in priznanj na državnih ter mednarodnih tekmovanjih, med katerimi izstopajo zlata plaketa in prva nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG 2004, prva nagrada ter prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Povolettu v Italiji (2004) in prvo mesto na državnem tekmovanju iz solfeggia leta 2001 v Mariboru.

Svojo mladostno virtuoznost je predstavljal že na številnih samostojnih koncertih: dva samostojna recitala je imel v Čedadu v Italiji (2003 in 2004), v okviru cikla Pianissimo je v letu 2005 koncertiral v Postojni, Ljutomeru, Rogaški Slatini in Ljubljani, v studiu 14 RTV Slovenija je maja 2006 nastopil v okviru programov Glasbene mladine ljubljanske. Zelo odmeven je bil tudi koncert februarja 2005, ko je v Kulturnem domu Nova Gorica in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana in na koncertu predstavil tudi svoj Koncert za klavir in orkester v c-molu.

Danijel je namreč že pri sedmih letih pokazal tudi izreden talent za komponiranje. Prvi pedagog, ki ga je že kot desetletnega otroka usmerjal na tej poti, je bil profesor in skladatelj Dane Škerl. Kasneje je študij nadaljeval pod mentorstvom prof. Ambroža Čopija, ki je bil tudi Danijelov mentor pri izvedbi Avtorskega večera 17. junija 2002 v Kulturnem domu Nova Gorica. Ob tej priložnosti je izšla njegova prva notna zbirka Klavirske miniature. Naslednja zbirka Tri fantazije je izšla februarja 2003.

Letos februarja je Danijel opravil zahtevni preizkus glasbene nadarjenosti za študij klavirja na Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse v Parizu. Od 130 kandidatov je prišel v izbor šestnajstih in tako postal prvi slovenski pianist, ki se mu je uspelo vpisati na to prestižno državno glasbeno ustanovo v Parizu.

O svoji najnovejši skladbi je Danijel zapisal:
"Dvostavčna Sonata se precej razlikuje od mojih prejšnjih skladb. Oblikovno se sicer še vedno drži romantične smeri, vendar vsebuje tudi slogovne prvine impresionizma in poznejših obdobij 20. stoletja. In če sem doslej sledil klavirskemu slogu Beethovnovo-Lisztove šole, pa to Sonato označuje predvsem Chopinova umetnost igranja; posledično je zato to delo precej bolj zahtevno za izvajalca."

Program:  

Johann Sebastian Bach: Preludij in fuga v cis-molu, BWV 849
    (iz prvega zvezka Dobro uglašeni klavir)
Ludwig van Beethoven: Sonata v F-duru, op. 54
    In tempo d'un Menuetto
    Allegretto
Frédéric Chopin: Scherzo v cis-molu št. 3, op. 39
Peter Ilič Čajkovski: Variacije v F-duru op. 19 št. 6
Danijel Brecelj: Sonata v A-duru, op. 10 (2006) - krstna izvedba
Franz Liszt: Wilde Jagd (Divji lov)
(etuda iz Etudes D'Execution Transcendante)

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturno zgodovinskega bisera.

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, W www.kulturnidom-ng.si