glasba z vrtov
svetega frančiška

XIII. sezona 2007 - 1. koncert

Pavle Merkù, skladateljski večer

Pavle Merkù – skladatelj, jezikoslovec, etnomuzikolog, esejist, urednik in kritik, se je rodil leta 1927 v Trstu. Diplomiral je iz slovenske filologije in doktoriral iz literarnih ved. Kompozicijo je študiral pri Ivanu Grbcu in Vitu Leviju. Za skladateljsko delo in za delo na področju etnomuzikologije je prejel že Kozinovo in Štrekljevo nagrado. Njegov skladateljski opus obsega simfonična, komorna, solistična in zborovska dela. Vokalna glasba mu je zelo pri srcu, saj sta v njej združeni obe njegovi interesni področji: jezik in glasba. 'Ljudska glasba – a le tista, ki sem jo sam spoznal in zapisal v krajih in pri ljudeh, ki so mi pri srcu – je del mojega življenjskega spoznavanja v prav tolikšni meri in s prav tolikšnim vplivom na moj notranji svet kakor vse drugo, kar je sooblikovalo mojo življenjsko pot.' (Pavle Merkù) O svojem glasbenem slogu, vzornikih in smernicah, ki so se mu skozi življenje spreminjali je povedal: 'Od mladostniške romantike preko šolskega klasicizma in številnih vzornikov mi je neoekspresionizem, zabeljen z zanimanjem za avantgardo, pomagal rasti. Lok se pne, dokler človek zmore. /…/ Vračal sem se postopoma k diatonični govorici, k mirnejši melodični artikulaciji, ampak prav pri obliki sem ohranil ali vsaj skušal ohraniti vse novo in osebno, enkratno, kar sem iskal in si osvajal skozi desetletja'. (Pavle Merkù)

Ansambel za sodobno glasbo 'Gaudeamus' deluje v okviru Komornega orkestra 'Gaudeamus', ki je bil ustanovljen leta 2002 v okviru Študentskega Kulturnega centra – ŠKUC – Ljubljana.
Sestavljajo ga mladi profesionalni glasbeniki, vsi dobitniki številnih državnih in mednarodnih nagrad. Osnovni namen ansambla je predstavitev in uveljavljanje mladih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev, poseben poudarek pa je namenjen izvajanju sodobne in še posebej slovenske glasbe. V času svojega delovanja se 'Gaudeamus' lahko pohvali z več kot dvajsetimi krstnimi izvedbami – solističnih, komornih in manjših simfoničnih del mladih skladateljev, z izvedbo več kot petdesetih že napisanih skladb slovenskih in tujih skladateljev, ter sodelovanjem s številnimi mladimi solisti in dirigent.
Orkester in ansambel delujeta pod umetniškim vodstvom dirigenta Aleksandarja Spasića, asistenta dirigenta v SNG Opera in balet Ljubljana in profesorja na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani.

Ansambel 'Gaudeamus':
Maja Burger - rog
Jelena Pešić - flavta
Eva Jelenc - kitara
Nina Kompare - sopran
Jelena Boljubaš - klavir
Dimitrij Lederer - klarinet
Daniel Savnik - trobenta
Tomaž Vovk - tolkala

Violončelist Vasja Legiša se je rodil v Trstu. Njegova študijska pot ga je vodila na različne univerze na Glasbeni konservatorij v Rovigu, na Visoko šolo za glasbo v Winterrthuru, na Visoko šolo Robert Schumann v Düsseldorfu ter na Glasbeno akademijo v Tel Avivu. Udeležil se je tečajev znanih glasbenih mojstrov in pedagogov (Walter Dešpalj, Aleksander Fedorčenko, Miša Majski, Boris Pergamenščikov, David Geringas). Na različnih tekmovanjih je prejel številne visoke nagrade. Prvi samostojni celovečerni koncert je imel pri osemnajstih letih, od takrat redno koncertira v Sloveniji, Italiji, nemčiji, Švici, Izraelu in bivši Jugoslaviji. Izdal je zgoščenko 'Melodije' in deluje tudi na pedagoškem področju. Je umetniški vodja glasbenega festivala 'Cello & Music', ki se vsako poletje odvija v Goriških Brdih. Posveča se tudi dirigiranju in je tudi pobudnik koncertov v počastitev visokega jubileja našega pomembnega skladatelja Pavla Merkùja.

Program:  

Pavle Merku: Metamorfosi na narodno temo za rog solo
Pavle Merku: Madrigale za violončelo solo
Pavle Merku: Dve skladbi za flavto in kitaro
  Notturno
  Aria danzata
Pavle Merku: Tri ljudske pesmi iz Benečije za sopran in klavir
  Dve let'an pu
  Tan dol na raunin polju
  Eno dreuce
Pavle Merku: Astrazioni za klarinet, violončelo in klavir
Pavle Merku: Epistola a Giampaolo de Ferra za violončelo in pet izvajalcev

Glasbeni cikel omogočajo:



Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju s:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, W www.kulturnidom-ng.si