glasba z vrtov
svetega frančiška

XIV. sezona 2008 - 1. koncert

14. maj 2008

Koncert cerkvene glasbe

Trio Seraphim

Marta Močnik Pirc, sopran
Jure Gradišnik, trobenta
Klemen Karlin, orgle

Trio Seraphim je mlada komorna zasedba, ki so jo trije slovenski glasbeniki - sopranistka Marta Močnik Pirc, trobentač Jure Gradišnik in organist Klemen Karlin, kolegi pri pedagoškem delu v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani - ustanovili leta 2006. Trio Seraphim je imel v tem času že nekaj odmevnih koncertov (Naklo, Sveta Gora, Cerklje), poleg izvajanja baročne glasbe pa je njegova posebna ljubezen slovenska glasbena ustvarjalnost, saj načrtno vzpodbuja nastanek novih slovenskih del. V Novi Gorici se bo tako predstavil z deli iz obdobja glasbenega baroka in klasicizma. Poudarek koncerta pa bo na sodobnem slovenskem glasbenem izročilu. Prvič bo predstavil priredbo skladbe Ave Marijo Damijana Močnika za sopran, trobento in orgle.

Marta Močnik Pirc je leta 2002 z odliko diplomirala iz solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in je leta 2001 prejela študentsko Prešernovo nagrado za izjemne glasbene dosežke. Leta 2006 je zaključila podiplomski študij na nizozemskem Kraljevem konservatoriju v Haagu na oddelku za klasično glasbo z Barbaro Pearson in Diane Forlano ter na oddelku za staro glasbo z Jill Feldman in Michaelom Chanceom. Na Mednarodnem pevskem tekmovanju C. A. Seghizzi v Italiji je v letih 2002 in 2004 prišla v finale (prejela je posebne nagrade – za najboljšo izvedbo samospeva, za najmlajšega finalista in posebno nagrado RAI za najboljšo izvedbo skladbe lokalnega avtorja). Kot solistka sopranistka nastopa na recitalih, sodeluje v komornih ansamblih in koncertira s slovenskimi in tujimi orkestri pod vodstvom uglednih dirigentov.

Jure Gradišnik je leta 2006 z odliko zaključil študij trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2003 je postal štipendist priznanega izdelovalca glasbil podjetja Yamaha. Je dobitnik številnih nagrad državnih tekmovanj. V letu 2005 je prejel 1. nagrado na državnem tekmovanju slovenskih glasbenikov in študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Je član trobilnega kvinteta SNG Opera in balet Ljubljana, kot solist pa je nastopil z najpomembnejšimi slovenskimi simfoničnimi in komornimi orkestri. Zaposlen je kot prvi trobentač orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

Klemen Karlin je študiral orgle na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je leta 2003 z odliko diplomiral. Dodatno se je izpopolnjeval na Conservatoire national superieur de musique et danse v Lyonu. Je tudi diplomant kemije. Med letoma 1991 in 1998 prejel različne nagrade na državnih tekmovanjih in na Evropskem tekmovanju mladih organistov v Ljubljani. Leta 2000 je na tekmovanju severnonemškega radia v Hamburgu prišel v finale, leta 2002 pa je bil v Toulousu polfinalist tekmovanja Xavierja Darassea. Gostuje na raznih festivalih, večkrat je nastopil kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije, stalno pa sodeluje tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z raznimi vokalnimi sestavi in v komornih zasedbah. Klemen Karlin je ustanovni član Slovenskega orgelskega društva, ob pedagoškem delu v glasbenih šolah v Škofji Loki in v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani pa pripravlja oddaje za tretji program – program Ars Radia Slovenija.

Program:  

Johann Sebastian Bach: Suita II za trobento solo
Wolfgang Amadeus Mozart: Laudate Dominum iz Slovesnih večernic KV 339
Georg Friedrich Händel: Let the bright Seraphim arija iz oratorija Samson HWV 57
Gašper Jereb: V angelskih dvorih za sopran, trobento in orgle (besedilo Minka Korenčan)
Stanko Jericijo: Sacrae Cantiones za glas in orgle
    O gloriosa Virginum
    O piena di grazia
Ivan Florjanc: Alleluia (po Janezovem razodetju 19, 2) za sopran, trobento in orgle
Damijan Močnik: Ave Maria, krstna izvedba priredbe za mezzosopran, trobento in orgle

Slovenske Marijine pesmi v priredbi za sopran, trobento in orgle v priredbi Marte Močnik Pirc in Damijana Močnika

Stanko Premrl: Danica svetila je
Lojze Mav: Dajte mi zlatih strun
Vinko Vodopivec: O, da imeli bi hribe zlata
Josip Pavčič: Že slavčki žvrgolijo
Lojze Mav: Mati moja, venec pletem

Glasbeni cikel omogočajo:



Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju s:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, W www.kulturnidom-ng.si