glasba z vrtov
svetega frančiška

XIV. sezona 2008 - 3. koncert

27. maj 2008

Alessandro Sluga, violončelo
Carlo Corazza, klavir

Alessandro Sluga (1973, Trst) je leta 1996 diplomiral na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu pod mentorstvom prof. Petra Filipčiča. Med študijem se je udeleževal mojstrskih tečajev pri priznanih violončelistih (Hans Erick Deckert, Menahem Meir, Dirano Alexanian in Pablo Casalsa). Pri Meiru je postal asistent za Casalsovo violončelistično tehniko na poletnih tečajih v Levicu Termah in Vittoriu Venetu. Na različnih tekmovanjih je prejel številna priznanja (omeniti velja drugo nagrado v Ljubljani in prvo v Genovi). Po opravljeni diplomi je opravljal enoletni tečaj pri violončelistu Christophu Henklu v Devinu. Kmalu se je začel ukvarjati s pedagoškim delom na primorskih glasbenih šolah (Nova Gorica, Sežana, Tolmin, Emil Komel v Gorici in na Fari ob Soči). Sodeloval je z najrazličnejšimi komornimi zasedbami in orkestri na območju Furlanije - Julijske krajine (Cameristi Triestini, komorni in simfonični orkester FJK, orkester Arsatelier in številni drugi). Leta 2007 je na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini z odliko opravil magistrski študij (akademska diploma 2. stopnje).

Carlo Corazza (1978, San Vito al Tagliamento) je diplomiral leta 2001 na Konservatoriju Gioacchina Rossinija v Pesaru. Leta 2002 je z odliko diplomiral iz muzikologije na goriškem DAMS-u, ki deluje v okviru videmske univerze. Istega leta je postal korepetitor na tržaškem konservatoriju. Izpopolnjeval se je pri različnih mojstrih za solistično in komorno klavirsko igro. Prejel je tudi štipendijo, ki mu je omogočala študij na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Kot komorni glasbenik je član mnogih zasedb (Cima ensemble, komorne skupine Arsatelier in druge). Deluje kot korepetitor pri operah in mojstrskih tečajih priznanih glasbenikov. Poučuje klavir in glasbeno zgodovino na glasbeni šoli Gandino v Porcii in na SCGV Emil Komel v Gorici ter je korepetitor na Konservatoriju Jacopo Tomadini v Vidmu.

Program:  

Robert Schumann: Fantasiestücke, op. 73
    Zart und mit Ausdruck
    Lebhaft, leicht
    Rasch und mit Feuer
Cecilia Seghizzi: Fantazija za violončelo in klavir
    Quasi mosso
    Valzer
    Burlescamente vivace
Anton Webern: Sonata za violončelo in klavir
     Bewegt
Claude Debussy: Sonata za violončelo in klavir
    Prolog: lent, sostenuto e molto risoluto
    Sérénade: modérément animé, fantasque et léger
    Final: animé léger et nerveux

Natalija Šaver, klavir

Natalija Šaver (1985, Šempeter pri Gorici) se je z glasbo srečala v najnežnejših letih in začela opozarjati na svoj talent že na internih nastopih v nižji glasbeni šoli in kasneje na tekmovanjih. Na glasbeno pot so jo najprej popeljale glasbene pedagoginje: Milena Židanik – Vuga, Vlasta Vižintin – Vodopivec in prof. Ingrid Silič, nato je prišla v razred prof. Sijavuša Gadžijeva. Na različnih tekmovanjih je prejela številne nagrade (šest prvih, dve drugi in dve tretji nagradi). Šolanje je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je bila najprej v razredu prof. Andreja Jarca, sedaj pa zaključuje 4. letnik v razredu priznane pianistke prof. Dubrovke Tomšič – Srebotnjak in se pripravlja na diplomski recital. Glasbeno se izpopolnjuje na seminarjih in mednarodnih poletnih šolah za nadarjene pianiste v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Dodatne glasbene izkušnje pa si pridobiva na mnogih koncertih in revijah, ki se jih redno udeležuje. Že več let korepetira zbor OŠ Milojke Štrukelj in sodeluje na snemanjih za RTV Slovenija.

Program:  

J.S. Bach: Preludij in fuga v G-duru, WTK II
Samuel Barber: Excursions, op. 20, št. 1, 4
Alojz Srebotnjak: Makedonski plesi
Ludwig van Beethoven: Sonata št. 23 v F-duru, op. 57 ‘Appassionata’
    Allegro assai
    Andante con moto
    Allegro ma non troppo

Glasbeni cikel omogočajo:



Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju s:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10, W www.kulturnidom-ng.si