glasba z vrtov
svetega frančiška

XV. sezona 2009 - 4. koncert

2. junij 2009, ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Ansambel Gaudeamus

Mojca Menoni Sikur, violina
Jakob Bobek, klarinet
Martin Sikur, violončelo
Žiga Brlek, vibrafon
Jelena Boljubaš, klavir
Aleksandar Spasić, kontrafagot, umetniški vodja

Ansambel za sodobno glasbo Gaudeamus je bil ustanovljen leta 2002 in je del Komornega orkestra 'Gaudeamus', ki deluje v okviru Študentskega kulturnega centra – ŠKUC – Ljubljana. V slovenskem glasbenem prostoru zavzema pomembno vlogo, saj mlade skladatelje spodbuja k pisanju novih skladb, ki jih nato ansambel izključno akademskih glasbenikov izvede. Goriška publika je zasedbo že spoznala in jo toplo sprejela. Tokrat bodo glasbeniki izvedli program z deli slovenskih avtorjev, s posebnim poudarkom na primorski glasbeni ustvarjalnosti. Poleg Daneta Škerla, Primoža Ramovša in Uroša Kreka bodo zazvenela dela cenjenih ter uveljavljenih primorskih skladateljev, ki bogatijo skladateljsko kulturo tega dela Slovenije in veljajo za pomembne ustvarjalce ne samo v slovenskem merilu, ampak tudi zunaj domačih meja. Ambrož Čopi, Pavle Merku, Marjan Mlakar in Matej Bonin so skladatelji, ki vsak na svoj edinstven način prispevajo pomembna dela v glasbeno zakladnico. Nekateri se spogledujejo z domačo ljudsko glasbo in skrbijo, da te melodije ne tonejo v pozabo, drugi se bolj posvečajo vplivom jazz glasbe, vsi pa s svojim izročilom prinašajo vpogled v glasbeno sodobnost, jo sooblikujejo in vplivajo na njen nadaljnji razvoj.

Umetniški vodja ansambla je Aleksandar Spasić, ki je študiral dirigiranje in fagot na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij dirigiranja je končal na konservatoriju R. Korsakova v Sankt Peterburgu. Kot dirigent se je izpopolnjeval v Weikersheimu in na Dunaju. Je asistent dirigenta v SNG Opera in balet Ljubljana ter profesor na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Umetniško vodstvo Komornega orkestra in ansambla 'Gaudeamus' je prevzel leta 2002.

Program:  

Dane Škerl: Trije intermezzi za violončelo
Primož Ramovš: Sonatina za klarinet in klavir
Uroš Krek: Duo za violino in violončelo
Pavle Merku: Drobnice za klavir
Ambrož Čopi: Humoreska za klarinet
Marjan Mlakar: Maestral za violino in vibrafon
Matej Bonin: Black and white za klarinet, kontrafagot in vibrafon

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzor:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si