glasba z vrtov
svetega frančiška

XV. sezona 2009 - 7. koncert

22. junij 2009, ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Mihela Brecelj, violina
Danijel Brecelj, klavir

Mihela Brecelj (1989, Šempeter pri Gorici) po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (mentorja prof. Vasilij Meljnikov in prof. Tatjana Špragar) nadaljuje študij violine v 1. letniku na Universität der Künste v Berlinu pri prof. Tomaszu Tomaszewskemu. Je dobitnica najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (državno tekmovanje TEMSIG, 2000 in 2003 - dve zlati plaketi in druga nagrada; z godalnim kvartetom -TEMSIG, 2008 - zlata plaketa in druga nagrada). Najpomembnejši dosežki na mednarodnih tekmovanjih so 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju ITHAKA 2007 v Ljubljani ter absolutni 1. nagradi (violinsko tekmovanje »Petar Konjović v Beogradu, 2007, »Citta di Pieve di Soligo», 2008). Kot solistka in kot komorna glasbenica se predstavlja na koncertih doma in v tujini. Leta 2008 je kot solistka nastopila s simfoničnim orkestrom SGBŠ pod taktirko dirigenta Tomaža Habeta v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in izvedla Koncert za violino in orkester v d-molu A. Hačaturjana. Od leta 2004 je članica slovitega Mladinskega simfoničnega orkestra Evropske Unije (EUYO), s katerim gostuje na najprestižnejših odrih Evrope pod vodstvom svetovno znanih dirigentov (Paavo Järvi, Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Vladimir Ashkenazy, Sir John Eliot Gardiner). Za izjemne umetniške dosežke ji je SGBŠ Ljubljana februarja leta 2009 podelila Škerjančevo nagrado.

Danijel Brecelj (1988, Šempeter pri Gorici) je po zaključeni glasbeni šoli v Novi Gorici pri prof. Klavdiji Jamšek in prof. Sijavušu Gadžijevu šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (SGBŠ). Je študent 3. letnika klavirja na uglednem Višjem državnem konservatoriju za glasbo in ples v Parizu v razredu prof. Rogerja Muraroja. Je dobitnik najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (čarobnih 100 točk je prejel na državnem tekmovanju Temsig, 2004 in 2007, osvojil je prvo nagrado v italijanskem Povolettu, 2004). SGBŠ Ljubljana mu je leta 2007 podelila Škerjančevo nagrado za izjemne umetniške dosežke. Za seboj ima vrsto koncertov doma in v tujini. S simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana je pod vodstvom Tomaža Habeta izvedel svoj Koncert za klavir in orkester, z Orkestrom Slovenske filharmonije pa se je pod taktirko maestra Antona Nanuta predstavil s 1. koncertom P. I. Čajkovskega. Udejstvuje se tudi kot skladatelj (naj tej poti ga je usmerjal prof. Dane Škerl, pozneje pa prof. Ambrož Čopi). Izdal je že dve notni zbirki.

Prisrčno vabljeni!

Program:  

W. A. Mozart: Sonata za violino in klavir v A-duru, KV 305
    Allegro di molto
    Andante grazioso

E. Ysaye: Sonata za violino v d-molu, št. 3, op. 27 (Ballade)

E. Grieg: Sonata za violino in klavir v c-molu, št. 3, op. 45
    Allegro molto ed appassionato
    Allegretto espressivo alla Romanza
    Allegro animato

K. Szymanowski: Nocturne & tarantella, op. 28

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzor:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si