glasba z vrtov
svetega frančiška

XVI. sezona 2010 - 1. koncert

11. maj 2010 ob 20.uri
Samostanska cerkev Gospodovega oznanjenja, Kostanjevica v Novi Gorici

Goriški oktet Vrtnica

Edi Florenin, Robert Ličen, I.tenor
Dušan Sedmak, Kristjan Pregelj, II.tenor
Marko Trošt, Fedor Bernard, bariton
Radovan Ličen, Bogdan Brecelj, bas

Goriški oktet Vrtnica, ki ga sestavljajo izbrani pevci iz širše goriške regije z obeh strani nekdanje meje, deluje od leta 1981. Eden najopaznejših tovrstnih sestavov v Sloveniji se je večkrat potrdil na domačih in tujih tekmovanjih (dve prvi nagradi in zlati medalji v Italiji, dobil je tri srebrne pokale na zborovski olimpijadi v Južni Koreji, na tekmovanju v Postojni je prejel nagrado za najboljšo moško vokalno skupino). Mestna občina Nova Gorica mu je za izredne dosežke v kulturi podelila Bevkovo listino.
Oktet je izvedel več kot sto samostojnih koncertov tako doma kot v tujini. Sodeloval je na festivalih po Evropi, v Južni Koreji, Izraelu in Jordaniji. Gostoval je na različnih visokih protokolarnih sprejemih. Z veseljem se je odzval povabilom slovenskih izseljeniških društev in imel odmevne nastope po Argentini, v Braziliji in Urugvaju (vse leta 1997), leta 2004 je gostoval v Avstraliji, ob svojem jubileju (med letoma 2006 in 2007) in v Gregorčičevem letu pa pri rojakih v Kanadi in Združenih državah Amerike.
V Tel Avivu (Izrael) je leta 1999 zapel na otvoritvenem koncertu za sezono stare glasbe (kot edini amaterski sestav). Na povabilo Veleposlaništva RS je v Vatikanu izvedel samostojni koncert v počastitev 10. obletnice slovenske samostojnosti za člane diplomatskih misij pri Svetem sedežu.
Oktet ima zelo obsežen repertoar skladb vseh slogovnih obdobij. Sodeluje s številnimi domačimi in tujimi skladatelji, mnoge skladbe je tudi krstno zapel.
Izdal je dva samostojna albuma (Da veš in Večer je ljubica) s slovenskim ljudskimi in umetnimi pesmimi. Snemal je za RTV Slovenija in za izraelsko televizijo.
Goriški oktet Vrtnica so vodili številni umetniški vodje, ki so dali sestavu neizbrisan pečat visoke umetniške kakovosti. Od leta 2006 je zasedba pod umetniškim vodstvom mednarodno uveljavljenega slovenskega dirigenta, primorskega rojaka, maestra Marka Muniha. Asistent umetniškega vodje in korepetitor je Bogdan Brecelj.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Program:  

Jacobus Gallus (1550-1591): In nomine Iesu
Jacobus Gallus: Praeparate corda vestra
Edvard Grieg (1843-1908): Ave maris stella
Stevan Stojanović Mokranjac (1856 -1914): Njest svjat
Peter Iljič Čajkovski (1840-1893): Otče naš
Aleksander Fateyev (neznano): Blažen muž
Spiritualna, prir. Marshall Bartolomew (1885–1978): Steal away
Spiritualna, prir. Marshall Bartolomew: Evr'y time I feel the spirit

Ambrož Čopi (1973-): Totus tuus
Marij Kogoj (1892-1956): Ave maris stella
Leonard Bernstein (1918-1990): Almigty Father
Francis Poulenc (1899-1963): Quatre petites prieres de St. Francois d' Assie
Vytautas Miškinis (1954-): Ave Regina coelorum
Vytautas Miškinis: Cantate Domino

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzor:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si