glasba z vrtov
svetega frančiška

XVI. sezona 2010 - 4. koncert

1. junij 2010 ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Slovenski klavirski trio

Miha Štokelj, klavir
Maja Fleischman, violina
Sanja Repše, violončelo

V komorno zasedbo klavirskega tria so se pianist Miha Štokelj, violinistka Maja Fleischman in violončelistka Sanja Repše združili leta 2001. Člani tria so študirali na različnih priznanih visokih šolah, akademijah in konservatorijih po Evropi. Miha Štokelj je bil šest let v razredu nadarjenih pianistov Sijavuša Gadžijeva, študij je nadaljeval in ga uspešno zaključil na moskovskem Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski. Maja Fleischman je vpisala študij na Visoki šoli za glasbo na Dunaju in ga zaključila na ljubljanski Akademiji za glasbo. Sanja Repše je diplomirala na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi in opravila dva podiplomska študija, in sicer na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter na Ecole Normale de Musique v Parizu. Vsi so dobitniki mnogih najvišjih nagrad in priznanj na domačih in tujih tekmovanjih. S triom so leta 2002 na Tekmovanju mladih glasbenikov RS v najvišji kategoriji prejeli prvo nagrado in osvojili najvišje število točk v disciplini komornih zasedb s klavirjem. Posebni nagradi sta jim podelili Slovenska filharmonija in Glasbena mladine Slovenije. Koncertna pot jih je vodila na gostovanje v Rusijo, kjer so muzicirali z Akademskim simfoničnim orkestrom na Kavkazu pod taktirko Romana Bališeva, in v Španijo. Nastopili so z Orkestrom Slovenske filharmonije, v okviru Glasbene mladine Slovenije pa so imeli turnejo po Sloveniji. Poleg koncertiranja tudi poučujejo na glasbenih šolah: Miha Štokelj na Glasbeni šoli Nova Gorica in Tolmin, Maja Fleischman in Sanja Repše pa v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani.
Matija Bravničar se je rodil v Tolminu. Bil je član opernega orkestra in direktor Akademije za glasbo, na kateri je predaval kompozicijo, ter član SAZU-ja. Elegia nottura je ena iz niza njegovih značilnih skladb za violino in klavir, ki že po naslovu kaže na nekoliko romantično zasanjanost. Na program so glasbeniki uvrstili še dve mojstrovini iz literature za klavirski trio. Beethovnov Trio duhov se tako imenuje zaradi skrivnostnega razpoloženja v drugem stavku, za katerega pravijo, da je nastal pod močnim vtisom opere Macbeth, ki jo je takrat pisal. Ostala dva stavka sta vedra in v njiju ni niti sledi grozljivega vzdušja drugega stavka. Sergej Rahmaninov je Trio élégiaque (Elegični trio) napisal v dnevih po smrti Čajkovskega. Globoko pretresen nad njegovo smrtjo je v glasbo prelil vso dramatičnost žalovanja. Napisal je trio, ki ima enako zgradbo, kot jo ima Klavirski trio Čajkovskega, ki ga je ta napisal v spomin ob smrti Nikolaja Rubinsteina.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Program:  

M. Bravničar (1897-1977): Elegia notturna
L. van Beethoven (1770-1827): Klavirski trio v D-duru, op. 70, št. 1 'Trio duhov'
     Allegro vivace e con brio
     Largo assai e espressivo
    Presto

S. Rahmaninov (1873-1943): Trio élégiaque v d-molu, op. 9, št. 2
    Moderato - Allegro vivace
    Quasi Variazione
    Allegro risoluto - Moderato

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzor:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si