glasba z vrtov
svetega frančiška

XVII. sezona 2011 - 1. koncert

10. maj 2011 ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

»V prelepem mesecu maju«

Oleg Bugaev, violončelo
Aleksandra Pavlovič, klavir

»… in doživeli smo enkratno velikodušno razdajanje interpretativnih domislic dveh mladih glasbenikov (duo Bugaev-Pavlovič), ki glasbo resnično živita in sta glasba sama. Umetniško zrelo in suvereno je Pavlovičeva sledila drznim in neustrašnim kreativnim vzgibom čelista …«. (Tatjana Gregorič, Primorski dnevnik)

Skupna glasbena pot Aleksandre Pavlovič in Olega Bugaeva se je začela pred desetimi leti ob študiju v Moskvi. V Sloveniji sta se že večkrat predstavila. Po prvem nastopu v goriškem Kulturnem centru Lojze Bratuž sta se leta 2009 kot solista s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije predstavila na abonmajskem koncertu v Kulturnem domu Nova Gorica. V duu sta nastopila še v Tolminu, Kopru in Ljubljani. Letos bosta na Radiu Koper posnela zgoščenko s skladbami, ki jih bosta predstavila tudi na koncertu v ciklu Glasba z vrtov svetega Frančiška. Njun program sestavljajo dela slovenskih in tujih skladateljskih imen. Prvič bosta izvedla njima posvečeno skladbo Goriške burje zgodbica goriškega skladatelja Marjana Mlakarja. Nadaljevala bosta v ekspresionističnih tonih Matije Bravničarja iz Tolmina in njegovega profesorja kompozicije Marija Kogoja iz Kanala. Za oba velja, da sta ena prvih slovenskih skladateljev, ki sta poskusila rušiti temelje poznoromantike in pri nas postavljala osnove v Evropi prevladujočega ekspresionizma. Bravničar in še zlasti Kogoj sta izpričevala enotno in konstantno hotenje ustvarjati novo, nekonvencionalno glasbeno umetnost. (Ivan Klemenčič, Slovenski glasbeni ekspresionizem). Pomladno razpoloženje bosta zaokrožila z impresionističnim Debussyjem, romantično razpoloženim Chopinom in melanholično koprnečim Schumannom.

Aleksandra Pavlovič (1978, Postojna) je po zaključenem šolanju pri Sijavušu Gadžijevu na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici odšla študirat klavir na Moskovski državni konservatorij P. I. Čajkovski. Študij je opravljala v razredu Leva Naumova in ga leta 2002 zaključila z odliko. Podiplomski študij je nadaljevala pod mentorstvom Vladimirja Viardoja ter Andreja Dijeva. V času študija se je udeležila različnih tekmovanj in prejela mnoge nagrade. Kot solistka ali v komornih sestavih je nastopala v Salzburgu, Moskvi, Benetkah, Gorici in v številnih krajih po Sloveniji ter gostovala na raznih festivalih. Pogosto koncertira v duih z uveljavljenimi domačimi in tujimi godalci. Večkrat je bila uradna korepetitorka na mednarodnih tekmovanjih za godala. Od leta 2005 je zaposlena kot profesorica klavirja in korepetitorka na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Oleg Bugaev (1980, Ekaterinburg, Rusija) si je pridobil izobrazbo na Moskovskem državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v razredu Alexandra Knjazeva in Natalije Šahovskaje. Nagrajenec mnogih mednarodnih tekmovanj je trenutno eden najbolj iskanih glasbenikov v Rusiji. Je glasbenik z izrazito individualnostjo, ki poslušalca omreži z artizmom, globino interpretacije in brezhibno tehniko. Njegova koncertna pot je zavidljiva, saj uspešno koncertira po Evropi in Aziji bodisi kot solist, v komornih sestavih ali z uglednimi in svetovno priznanimi orkestri ter dirigenti.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Program:  

M. Mlakar (1966-): Goriške burje zgodbica za violončelo in klavir (noviteta)
M. Bravničar (1897–1977): Dialog za violončelo in klavir
M. Kogoj (1895–1956): Andante za violino in klavir
C. Debussy (1862–1918): Sonata za violončelo in klavir

***********

F. Chopin (1810–1849): Sonata v g-molu, op. 65
    Allegro Moderato
    Scherzo
     Largo
    Finale
R. Schumann (1810–1856): Pesnikova ljubezen, op. 48 (izbor samospevov iz cikla Dichterliebe, op. 48, na besedila Heinricha Heineja v priredbi za violončelo in klavir)
    V prelepem mesecu maju (Im wunderschönen Monat Mai) (I)
    Iz mojih solz lijo (Aus meinen Tränen sprießen) (II)
    Vrtnica, lilija, golobčki (Die Rose, die Lilie, die Taube) (III)
    Naj se mi duša potopi (Ich will meine Seele tauchen) (V)
    V sveti reki Ren (Im Rhein, im heiligen Strome) (VI)
    Ko pesmico zaslišim (Hör' ich das Liedchen klingen) (X)
    Mlad fant je dekle ljubil (Ein Jüngling liebt ein Mädchen) (XI)
    V svetlem poletnem jutru (Am leuchtenden Sommermorgen) (XII)

Koncert je nastal v sodelovanju z Mednarodnim kulturnim društvom Soglasje iz Nove Gorice. Več na: www.soglasje.si.

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzorja:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si