glasba z vrtov
svetega frančiška

XVII. sezona 2011 - 2. koncert

17. maj 2011 ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Trio Slavko Osterc

Liza Hawlina Prešiček, flavta
Dejan Prešiček, saksofon
Jan Sever, klavir

Trio Slavko Osterc, ki nosi ime po vplivnem in naprednem slovenskem skladatelju z začetka 20. stoletja, je bil ustanovljen leta 2003 na pobudo saksofonista Dejana Prešička. Sestavljajo ga trije priznani glasbeniki. Flavtistka Liza Hawlina Prešiček je študij opravljala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in je profesorica flavte na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Pianist Jan Sever je leta 2004 za izvedbo Trojnega Beethovnovega koncerta prejel študentsko Prešernovo nagrado in v istem letu diplomiral z odliko. Trenutno nadaljuje podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, zaposlen pa je kot pedagog in korepetitor na KGBL. Saksofonist Dejan Prešiček je končal študij na glasbeni akademiji za glasbo v Frankfurtu in deluje kot v. d. direktor KGBL, kjer tudi poučuje saksofon in komorno igro. Je honorarni sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trio je večkrat nastopal na Svetovnem kongresu saksofonistov (leta 2003 v Minneapolisu, 2006 v Ljubljani, 2009 v Bangkoku), na mednarodni tribuni komponistov v Beogradu ter na različnih festivalih v Franciji in Italiji pa tudi na festivalu Varšavska jesen na Poljskem, bil je na turneji po Braziliji in redno nastopa po vsej Sloveniji. Leta 2005 in 2007 je trio izdal samostojni zgoščenki pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija.

Po vzoru Koechlinove skladbe Epitaphe de Jean Harlow iz leta 1937 je sestav začel iskati primeren repertoar za to zasedbo. Ker obstoječih skladb ni veliko, trio izvaja priredbe klasičnega repertoarja in obenem spodbuja skladatelje, da pišejo zanj. Tako bodo prvič izvedli noviteto goriškega skladatelja Marjana Mlakarja, ki jo je napisal na njihovo pobudo. Ob njej bosta še dve deli sodobnih slovenskih skladateljev. 4 little movements je prva skladba, ki jo je napisal pianist in skladatelj Blaž Pucihar. Leta 2004 jo je posnel skupaj s flavtistko Ano Kavčič Pucihar in jo posvetil njej. Skladba je v prvi vrsti namenjena barvitemu zvočnemu svetu flavte, kjer se izrazi z vso svojo bogato izrazno paleto od svetlega in razigranega do subtilno nežnega in razmišljujočega. Peter Šavli, po rodu Primorec, je eden najvidnejših slovenskih skladateljev srednje generacije. Zepellin II sodi med njegova najpomembnejša dela. Njegov glasbeni slog vsebuje po opisu Društva slovenskih skladateljev 'izrazne kontrapunktične teksture in novoimpresionistični harmonski zagon'. Trije francoski skladatelji Koechlin, Debussy in Poulenc so pomembno zaznamovali glasbeno ustvarjalnost prve polovice 20. stoletja v Evropi. Zlasti je to izrazito pri samosvojem pariškem skladatelju Charlesu Koechlinu. Njegov glasbeni slog odlikujeta fluidna politonalnost in prelom s tradicionalno harmonijo. Jean Harlow, ki ji je skladba posvečena, je bila ameriška zvezda in seks simbol 30-ih let 20. stoletja. Umrla je stara 26 let, v tem času pa uspela odigrati v več kot 23 filmih.

Prisrčno vabljeni!

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Program:  

M. Mlakar (1966-): Vrtiček in nevesta (noviteta za flavto, saksofon in klavir)
B. Pucihar (1977-): 4 little movements za flavto in klavir
P. Šavli (1961-): Zeppelin 2 za flavto, saksofon in klavir
C. Koechlin (1867-1950): Epitaphe de Jean Harlow, romanca za flavto, saksofon in klavir, op. 164
C. Debussy (1862–1918): Prelude a l‘apres-midi d‘un faune (Preludij k favnovemu popoldnevu) (prir. M. Webster/D. Prešiček)
F. Poulenc (1899–1963): Trio za oboo, fagot in klavir (prir. D. Prešiček)

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzorj:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si