glasba z vrtov
svetega frančiška

XVII. sezona 2011 - 6. koncert

14. junij 2011 ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

Kvartet kitar Apeiron

Kvartet kitar Ápeiron sestavlja mednarodna zasedba kitaristov: Aleksandar Altarac prihaja iz Tuzle v Bosni in Hercegovini, Vjekoslav Crnobori iz Hrvaške, iz Italije pa sta Sara Piran iz Trsta in Raffaele Pisano iz Codroipa pri Vidmu. Vsi štirje so opravljali študij kitare na Konservatoriju “Giuseppe Tartini” v Trstu. Sestav so izoblikovali leta 2001 v okviru predavanj za komorno igri pod mentorstvom profesorja Ennia Guerrata. Sprva so delovali zgolj v študijske namene, vendar jih je želja po nastopanju kmalu popeljala na koncerte po Italiji in v tujino. Tako je zasedba nastopila na različnih koncertnih prizoriščih v Sloveniji, Romuniji, na Hrvaškem in imela leta 2006 v Zambiji v Afriki v okviru Dnevov Evrope tudi turnejo, na katero jih je povabilo evropsko veleposlaništvo. Glasbeniki kvarteta redno izpopolnjujejo svoje znanje na mojstrskih tečajih, med drugim so sodelovali s priznanim italijanskim jazzistom Glaucom Venierjem. Na evropskem tekmovanju kitar »mesta Gorica so osvojili drugo mesto«.

Ápeiron je sodeloval pri nastajanju več zgoščenk, leta 2006 so izdali svojo prvo zgoščenko z naslovom “Ápeiron”. Leta 2010 so posneli skladbo Mis manos … mi corazon brazilskega skladatelja in kitarista Marcosa Viniciusa za zgoščenko z naslovom “Playing Marcos Vinicius”, posvečeno temu skladatelju. Zasedbo veže s tem skladateljem tesno sodelovanje, saj je kvartetu posvetil že dve skladbi, ki ju je tudi krstno izvedel. Druga skladba nosi naslov “Walking Together”, ki jo je kvartet vključil v program za nastop na Kostanjevici v Novi Gorici.

Sestav v svoje koncertne programe poskuša vključiti čim več izvirnih del, namenjenih štirim kitaram. Da bi lahko tudi v prihodnje izpolnjevali to namero, spodbujajo sodobne skladatelje, da jim napišejo nova dela. Tako se v repertoarju Ápeirona prepletajo slogi različnih obdobij: klasičnega in sodobnega na eni strani ter umetne in ljudske glasbe, še posebej pa izstopa bogat prikaz vseh ekspresivnih in tehničnih lastnosti kitare.

Ob koncertnem udejstvovanju kvartet deluje tudi v pedagoške namene in pripravlja zanimive programe, namenjene osnovnošolskim otrokom in srednješolski mladini. Med njimi naj omenimo koncert, ki ga je leta 2003 imel v organizaciji Glasbene mladine Italije za otroke in mladino v gledališču “Miela” v Trstu.

Tokratni koncert bodo sestavljale skladbe sodobnih skladateljev, ki so v prvi vrsti izvrstni mednarodno uveljavljeni kitaristi, kot so Brazilca Marcos Vincius in Paulo Bellinati, Španec José Antonio Chic, Goričan Gianluca Pinto in z grammyjem nagrajen Američan Andrew York.

Več o kvartetu kitar www.quartettoapeiron.com.

Prisrčno vabljeni!

Program:  

E. Marchelie (1957): Milonga triste
P. Bellinati (1950): Baiao de Gude
J. A. Chic (1968): El lenguaje de las estrellas
    Nebulosa (El Fabricante de Estrellas)
    Venus (La Diosa del Amor)
    Pegaso (El Caballo Alado)
M. Vinicius (1961): Mis manos … Mi corazon
    Walking Together (posvečeno Kvartetu Ápeiron)
    Mysterium
    To Santiago
    Joy
    Going back Home
I. Šuran (1980): Perpetuum (posvečeno Kvartetu Ápeiron)
G. Pinto (1971): Quando nevica a Trieste
A. York (1958): Quiccan

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzorj:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si