glasba z vrtov
svetega frančiška

XVII. sezona 2011 - 7. koncert

21. junij 2011 ob 20.uri
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici

»Večer samospeva slovenskih skladateljev«

Matejka Bukavec, sopran
Damjan Locatelli, bariton
Tamara Ražem Locatelli, klavir

Sopranistka Matejka Bukavec je svoje pevsko znanje najprej bogatila v različnih vokalnih ansamblih. Študij solopetja je vpisala leta 1996 na Glasbeni matici v Trstu in ga opravljala pri Vesni Topič in Eleonori Jankovič. Izpopolnjevala se je na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Med študijem je nastopila pri izvedbi Pergolesijevega Stabat Mater ter na večerih, posvečenih Mozartu ter Verdiju in Pucciniju. Kot solistka je sodelovala z različnimi ansambli, kot so Ljubljanski madrigalisti, Komorni zbor Ipavska, orkester tržaškega konservatorija in Komorna skupina Gallus Consort. Doslej je sodelovala pri snemanju treh plošč, snema tudi za RAI.

Baritonist Damjan Locatelli, rojen v Trstu, je kot ljubitelj petja sprva pel v različnih vokalnih sestavih iz Trsta in kmalu pokazal izstopajočo nadarjenost. Študij je pričel pri Carlu Biasiniju, nato pri Adiju Danevu in Eleonori Jankovič. Svoje znanje je izpopolnjeval na mnogih mojstrskih tečajih z različnimi priznanimi pevci in pevkami. Kot solist je nastopal doma in po Evropi kot tudi na Japonskem in v Avstraliji. Leta 1999 je debitiral z glavno vlogo v Cimarosejevi operi Tajni zakon. Naslednje leto je postal član zbora opernega gledališča Giuseppe Verdi v Trstu in bil redno angažiran tudi v solističnih vlogah v operah tamkajšnje produkcije. Kot solist sodeluje z raznimi komornimi in simfoničnimi orkestri, kot je orkester Furlanije – Julijske krajine in drugimi. Posnel je že vrsto zgoščenk, nazadnje leta 2008 s Händlovo glasbo za ugledno založniško hišo Decca in z istim projektom nastopal na kvirinalu v Rimu. Snema za Radio Koper, Slovenija, RAI in založniške hiše. Redno koncertira v duu z življenjsko sopotnico, pianistko Tamaro Ražem Locatelli.

Pianistka Tamara Ražem Locatelli je glasbeno šolanje pričela na Glasbeni matici v Trstu, leta 1994 je z odliko opravila diplomo na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Dodatno je solistično igro študirala pri Sijavušu Gadžijevu. Ob tem je opravila še pedagoško šolo za pianiste v Gorici. Znanje je utrdila na mojstrskih tečajih. Med študijem se je udeleževala tekmovanj, kjer je posegala po najvišjih ocenah. Kot solistka muzicira na koncertih po Evropi, predstavila se je tudi v Koreji. Nastopa v komornih sestavih, sodeluje z opernimi solisti, redno s soprogom baritonistom Damjanom Locatellijem, kot korepetitorka gostuje na tekmovanjih za mlade glasbenike. Snema za različne radijske in televizijske hiše. Zaposlena je na Glasbeni šoli Sežana in na Glasbeni matici v Trstu. Njeni učenci na tekmovanjih vedno dosegajo najboljše rezultate.

Prisrčno vabljeni!

Program:  

H. Volarič (1863-1895): Oj, rožmarin
V. Vodopivec (1878-1952): Srce človeško – sveta stvar (tekst S. Gregorčič)
S. Šantel (1883-1945): Čolničku (tekst S. Gregorčič)
E. Adamič (1877-1936): Pri zibeli (tekst S. Gregorčič)
V. Parma (1858-1924): Projekt (tekst S. Gregorčič)
V. Mirk (1884-1962): Kateri kerub …? (tekst L. Prunk)
M. Kogoj (1892-1956): Sprehod v zimi (tekst P. Remec)
I. Grbec (1889-1966): Dekliška narodna (tekst C. Golar)
R. Simoniti (1914-1981): Pomlad (tekst S. Samec)
M. Kogoj: Jaz se te bom spomnila (tekst S. Sardenko)

**********

S. Malič (1904-1984): Pesem (tekst S. Kosovel)
     Blejski odmev
B. Šček (1893-1968): K slovesu (tekst F. Prešeren)
P. Merku (1927): Na Stari gori (tekst V. Beličič)
B. Šček: Bori (tekst S. Kosovel)
P. Merku: Opoldanski psalm (tekst A. Rebula)
A. Danev (1933): Metulj (tekst A. Pregarc)
A. Vodopivec (1934): Žalostinka (tekst M. Čuk)
V. Mirk: Je pa davi slanca pala (ljudska)

Glasbeni cikel omogočata:

Sponzorj:

Glasbeni cikel je nastal v sodelovanju z:

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki so namenjeni za ohranjanje kulturnozgodovinskega bisera.

Informacije: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si