Echos – Čezmejni odmevi

Slavnostni zaključni koncert

Ansambel Okarin iz Budria

Fulvio Carpanelli, Fabio Galliani, Simona Vincenzi, Emiliano Bernagozzi, Stefano Borghi, Gianni Grossi, Giulio Bondanelli
Roberto Bonato, klavir

12. septemver 2013 ob 20.00
Velika dvorana Kosovelovega doma, Sežana

Ansambel okarin iz Budria priča o dediščini kraja Budrio, kjer se je rodilo glasbilo, in o tradiciji, ki je dobila krila in obogatila tudi oddaljene kulture drugih celin. Tradicija sega v leto 1853, ko je bila po navdihu Giuseppa Donatija izdelana prva okarina, ki je zelo kmalu postala priljubljen inštrument številnih evropskih gledališč, kjer so jo lahko spoznavali v najrazličnejših velikostih in zasedbah. Ansambel ponosno nadaljuje glasbeno tradicijo tako v zasedbi kot tudi s pozorno izbiro programa. Sedem virtuoznih glasbenikov s programom izbranih priredb italijanskih opernih mojstrov 19. stoletja in priljubljene italijanske filmske glasbe našega časa navdušuje poslušalce vseh celin. Za ohranjanje in plemenitenje kulturne dediščine je italijansko ministrstvo za kulturo leta 2011 Ansambel okarin iz Budria odlikovalo s častnim nazivom glasbene skupine nacionalnega pomena.

Slavnostni zaključek prve edicije festivala z nastopom ansambla okarin (tokrat ob 20.00) smo bili zaradi nestanovitnega vremena primorani prenesti iz borjača Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači v veliko dvorano Kosovelovega doma v Sežani. Na istem mestu se bo s pričetkom ob 18.00 pričelo tudi literarno branje z glasbenim vložkom okarin. Branje bo potekalo v sklopu Mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

Po koncertu bo sledil slavnostni zaključek s predstavitvijo in degustacijo nekaterih tipičnih kraških jedi.