15. mednarodno srečanje saksofonistov

Mentorji in žirija:

Mentorji in žirija

Jean-Yves Fourmeau (F), predsednik,
izhaja iz slovite francoske šole klasičnega saksofona. V njegovih rokah saksofon zažari ne glede na to, ali ga uporablja kot solist, komorni glasbenik, član orkestra ali kot pedagog. Izjemno glasbeno kariero je začel že pri sedemnajstih, ko je z odliko (prvo nagrado) zaključil študij saksofona ter komorne igre za saksofon in klavir na pariškem Nacionalnem konservatoriju (CNSM). Od leta 2006 je solo saksofonist Berlinskih filharmonikov ter orkestra Francoskega radia, je pa tudi ustanovitelj kvarteta, ki nosi njegovo ime in velja za enega najboljših v svetovnem merilu. Poučuje na Narodnem konservatoriju Cergy-Pontoise, v letih 2000 in 2001 je bil gostujoči profesor na Univerzi v Bloomingtonu (Indiana). Kot umetniški svetovalec za podjetje Yamaha s svojim delom prispeva k razvoju in akustični izboljšavi instrumenta, kot vodja zbirke glasbenih edicij Billaudot pa je zelo pripomogel k širitvi repertoarja za saksofon. Koncertira in vodi mojstrske tečaje po Evropi, Aziji, Kanadi, ZDA in Avstraliji. Posnel je 14 zgoščenk in je edini saksofonist na svetu, ki snema za založbo Philips Classic.

Matjaž Drevenšek (SLO)
je redni profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Hrvaška, Francija, ZDA), hkrati je solo saksofonist Orkestra Slovenske filharmonije. Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Bayreuth, Gradec, Krško, Limoges, Nova Gorica, Požarevac, Riga, Szczecinek). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, kakor tudi Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

Daniel Gauthier (D/CAN)
je saksofon študiral v Kanadi in Franciji. Po diplomah na konservatorijih v Montrealu in Bordeauxu je na Univerzi v Montrealu končal še doktorski študij iz interpretacije. Pri 24-ih letih je postal prvi saksofonist, dobitnik velike nagrade na mednarodnem glasbenem tekmovanju »Stepping Stone« v Kanadi. Prejel je tudi nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Anconi (Italija) ter štipendiji Kanadskega sveta za umetnost ter Ministrstva za kulturo Quebeca. Koncertiral je tako v večjih kanadskih mestih kot tudi v ZDA, Argentini, na Japonskem in po Evropi. Poučeval je na mojstrskih tečajih v skoraj vseh evropskih državah, kot član žirije pa sodeloval na najpomembnejših mednarodnih tekmovanjih za saksofon. Leta 1997 je postal profesor na Akademiji za glasbo v Detmoldu (Nemčija), od 2003. pa poučuje na Akademiji za glasbo v Kölnu. Že enajst let je član Mednarodnega odbora za saksofon. Dvakrat je prejel ugledno nagrado »Echo Klassik«: kot član Kvarteta Alliage (2005) ter kot solist (2006). Od leta 2008 snema za založbo Sony Classical.

Lars Mlekusch (A/CH)
se je po diplomah na Univerzi za glasbo v Baslu (prof. Marcus Weiss) in Severozahodni univerzi (Northwestern University) v Chicagu (prof. Frederick L. Hemke) dodatno izpopolnjeval pri profesorjih Arnu Bornkampu in Claudeu Delangleu. Nastopil je v znanih koncertnih dvoranah in na festivalih v številnih evropskih držav, pa tudi na Novi Zelandiji, v Aziji in ZDA. Kot član dunajske zasedbe PHACE | CONTEMPORARY MUSIC izvaja sodobno glasbo in je gostujoči glasbenik komornega orkestra dunajskega Klangforuma. Kot strokovnjak za sodobno glasbo je krstno izvedel številne skladbe za saksofon solo in dela, napisana posebej za njegove zasedbe. Od leta 2005 je profesor saksofona in komorne glasbe na konservatoriju dunajske Univerze. Med letoma 2004 in 2007 je poučeval saksofon na Univerzi za glasbo v Baslu. Zadnja leta vodi vrsto mojstrskih tečajev po Evropi in v Bangkoku, Claude Delangle pa ga je povabil za predavatelja na priznani poletni šoli -- Evropski univerzi za saksofon v francoskem mestu Gap.

Miha Rogina (SLO)
ki je v reviji The Sax predstavljen kot »najboljši saksofonist današnje mlade generacije«, slovi predvsem po svojih inovativnih interpretacijah. Je dobitnik prve nagrade na desetih mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je s številnimi vodilnimi glasbeniki (tudi s Pierrom Boulezom) in nastopal na mednarodnih koncertnih odrih po Evropi, Aziji, Ameriki in Afriki (npr. v dunajskem Musikvereinu in pariški Pleyelovi dvorani). Študij saksofona je začel v Ljubljani pri Matjažu Drevenšku in ga nadaljeval v Franciji pri Jeanu-Yvesu Fourmeauju, Vincentu Davidu in na pariškem Konservatoriju (CSNM de Paris) kjer je, v razredu Clauda Delanglea diplomiral z odliko. Študiral je tudi na sloviti Eastmanovi šoli (Eastman School of Music) v ZDA. Kot komorni glasbenik redno sodeluje s koncertno pianistko Sae Lee v Duu Kalypso. Trenutno deluje kot docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Tajnik tekmovanja:

Dejan Prešiček (SLO) je po diplomi na glasbeni akademiji v Frankfurtu študij nadaljeval v razredu Jeana-Marieja Londeixa v Bordeauxu ter prejel zlato medaljo in častno nagrado mesta Bordeaux. Je član Tria Slavka Osterca, Kvarteta saksofonov 4saxess in soustanovitelj Glasbenega društva Saksofonija. Snema za RTV Slovenija ter tuje radijske in televizijske hiše (BBC London, nemške državne radijske postaje, Radio Lizbona). Njegove posnetke najdemo tudi na številnih zgoščenkah. Je v. d. direktorja Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kjer tudi poučuje saksofon in komorno igro. Honorarno pa poučuje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Korepetitorja:

Zoltan Peter (SLO)
je študij klavirja začel v razredu prof. Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, končal pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik ter klavirski spremljevalec vrhunskih glasbenikov različnih generacij nastopa po Sloveniji in v tujini. Z obsežnim repertoarjem sodeluje na domačih in mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Poleg tega tudi vodi seminarje za učence in učitelje klavirja ter korepetitorje.

Sae Lee (Japonska/Koreja)
Sae Lee je študij klavirja zaključila na Tokijski univerzi za glasbo Toho Gakuen pod mentorstvom profesorjev Etska Tazakija ter Julie in Konstantina Ganeva. V letih 2007 in 2008 je diplomirala z odliko iz klavirja in komorne igre na Conservatoire National Supérieur de musique de Paris (CNSM de Paris) v razredu profesorjev Michela Beroffa in Erica Le Sagea. Prve nagrade je prejela na različnih mednarodnih tekmovanjih na Japonskem, v Italiji in Bolgariji. Sae Lee redno koncertira po Japonski in Evropi.

Mojstrski tečajFestivalTekmovanje