Filmsko gledališče 2008/2009

  • Mesec francoskega filma

    Po zaključenem Filmskem gledališču bo v aprilu 2009 na vrsti še mesec francoskega filma, kamor smo uvrstili štiri filme, dobitnike različnih nagrad in ljubljence občinstva:

    Do zadnjega diha (A bout de souffle, 1960), Francija

    angleški podnapisi, projekcija v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier, Ljubljana

    režija: Jean-Luc Godard
    scenarij: Jean-Luc Godard
    fotografija: Raoul Coutard
    glasba: Martial Solal
    montaža: Cécile Decugis, Lila Herman
    igrajo: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville, Henri-Jacques Huet, Van Doude
    festivali, nagrade: Berlin 1960: srebrni medved za najboljšo režijo; nagrada Jean Vigo 1960: najboljši film leta
    distribucija: Francoski inštitut Charles Nodier

    Michael je mlad ropar, ki želi biti čim bolj podoben svojemu idolu Humphreyju Bogartu. Ko se nekega dne vozi z ukradenim avtomobilom, ustreli policaja in zbeži na podeželje.
    Tam za pomoč prosi svojo nekdanje dekle Patricio, študentko novinarstva. Skupaj preživita nekaj nepozabnih vročih večerov. Ko pa jima policija pride na sled, pobegne Michael v Evropo. Tam se akcija šele začenja in obljublja, da se bo končalo zelo tragično.



    13 (Tzameti, 2005), Francija, Gruzija, Nemčija

    režija: Géla Babluani
    scenarij: Géla Babluani
    fotografija: Tariel Meliava
    montaža: Noémie Moreau
    igrajo: George Babluani, Pascal Bongard, Aurélien Recoing, Fred Ulysse, Nicolas Pignon, Vania Vilers, Olga Legrand
    festivali, nagrade: Benetke 2005: nagrada Luigi De Laurentiis, nagrada netpac; Tbilisi 2005: srebrni prometej za najboljšega režiserja; Sundance 2006: velika nagrada žirije.
    distribucija: Demiurg

    Zgodba o igri s smrtjo, katere del nehote postane mladi Sebastian, ko prevzame lažno identiteto soseda. Ta igra je seveda metafora, natančneje – brutalna metafora globalnega gospodarstva. Po besedah mladega režiserja je "izkušnja zajedavcev, ki samo opazujejo, zelo podobna izkušnji tistih, ki so v igro dejansko vpleteni", in da "je v tem filmu hotel spregovoriti o človekovih negativnih plateh".



    Ko je zastalo moje srce (De battre mon coeur s'est arreté, 2005), Francija

    režija: Jacques Audiard
    scenarij: Jacques Audiard, Tonino Benacquista (po scenaristični predlogi Jamesa Tobacka)
    fotografija: Stéphane Fontaine
    glasba: Alexandre Desplat
    montaža: Juliette Welfling
    igrajo: Romain Duris, Niels Arestrup, Jonathan Zaccai, Gilles Cohen, Linh Dan Pham, Aure Atika
    festivali, nagrade: Berlin 2005: srebrni medved za najboljšo glasbo; nagrada BAFTA 2006: najboljši film v neangleškem jeziku; nagrada cezar 2006: najboljši film, najboljši režiser, najboljši scenarij, najboljša glasba, najboljša fotografija, najboljša montaža, najboljši stranski igralec, najboljša mlada igralka
    distribucija: Fivia

    Thomas Seyr dela v nepremičninski agenciji, ki jo je podedoval po očetovi smrti, njegov skriti talent in njegova skrita strast pa je igranje klavirja. Ko po dolgem času sreča materinega nekdanjega agenta, se spet spomni dni, ko je živel le za pianino in igral, kakor mu je velevala duša. Želi se vrniti. Želi zapustiti delo in razmere, v katere je bil pahnjen po tem, ko je prevzel očetov ustaljeni posel, iz življenja želi potegniti nekaj več. Zaveda se, da njegovo igranje po vseh letih abstinence rahlo peša, zato gre na vaje k prikupni kitajski priseljenki, ki pianino razume do konca. Skupaj najdeta pot, ki Thomasa pripelje na pota stare slave.



    Preostanek časa (Le temps qui reste, 2005), Francija

    režija: François Ozon
    scenarij: François Ozon
    fotografija: Jeanne Lapoirie
    montaža: Monica Coleman
    igrajo: Monica Coleman, Melvil Poupaud, Jeanne Moreau, Valeria Bruni Tedeschi, Daniel Duval, Marie Riviere, Christian Sengewald, Louise-Anne Hippeau.
    festivali, nagrade: Valladolid 2005: srebrni spike za najboljšo režijo, nagrada za najboljšega igralca; Cannes 2005; Toronto 2005; Atene 2005; Seul 2005
    distributer: Fivia

    Tridesetletni Romain je modni fotograf, ki mu vse uspeva: ima cvetočo kariero, lepo stanovanje v Parizu in privlačnega partnerja Sasha. Vse to se razblini, ko izve, da ima raka v zadnji fazi. Njegove možnosti za preživetje so minimalne in Romain odkloni zdravljenje. Sklene, da bo svojo bolezen zatajil vsem, razen babici, saj zaupa le njej. Zavest o bližnji smrti ga plaši, zato se odloči za nenavadne, celo čudaške poteze. Nepričakovana ponudba natakarice Jany, ki ne more zanositi, ker je njen mož neploden, mu bo pomagala, da se sprijazni s koncem.