Dnevi stare glasbe 2012

Ljubljana – Gorica – Štanjel – Branik – Sveto

Glasba ustvarjalcev, ki so živeli nekaj stoletij pred nami, najbolj avtentično zazveni prav med zidovi, zgrajenimi v njihovem času, v gradovih in cerkvah, kjer so še živi sledovi tedanjega življenja. Dnevi stare glasbe 2012 bodo obogatili nekaj takšnih prizorišč v zahodnem delu Slovenije na območju gradov Štanjel in Rihemberk, letos pa tudi na Ljubljanskem gradu, ki se vse bolj uveljavlja kot kulturno in turistično središče Slovenije. Šest koncertov po izboru lutnjista Bora Zuljana, asistenta na Glasbenem konservatoriju v Ženevi, bo obogatilo mnoge prijetne ambiente s pestro kulturno zgodovino, spremljevalni dogodki pa bodo obiskovalcem ponudili še dodatne izobraževalne vsebine. Organizator je Kulturni dom Nova Gorica, tudi letos pa prispevata svoje koncerte partnerska festivala Musica Cortese iz Italije in Dvigrad festival iz Istre.


14. september 2012 ob 19.00
Ljubljanski grad

Ob 18. uri – uvodno predavanje o Giacomu Gorzanisu. Predstavila ga bo dolgoletna raziskovalka njegovega dela, Alenka Bagarič, vodja Glasbene zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, Ljubljana.

15. september 2012 ob 20.00
Sveto pri Komnu, cerkev sv. Tilna
Progetto detto il Gorzanis (Slovenija, Italija, Kolumbija, Švica)
Giacomo Gorzanis – lutnjist slovenskih dvorov 16. stoletja.

Pino De Vittorio, karizmatični italijanski pevec, ki bo nastopil na koncertu, posvečenem Giacomu Gorzanisu na Ljubljanskem gradu in v Svetem pri Komnu (foto Jana Jocif)

Ob 19. uri – uvodno predavanje o Giacomu Gorzanisu. Predstavila ga bo dolgoletna raziskovalka njegovega dela, Alenka Bagarič, vodja Glasbene zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, Ljubljana.

8. september 2012 ob 20.00
Cerkev sv. Katarine, Preserje nad Branikom
Per-sonat (Nemčija, Avstrija, Avstralija)
O fratres et sorores - glasba poznega srednjega veka iz Čedada.

Ob 19. uri – uvodno predstavitveno predavanje Katarine Šter, doktorice muzikoloških znanosti.

7. september 2012 ob 20.00
Štanjelski grad
musica cubicularis (Slovenija)
Tartini (1692-1770) – glasba slovitega piranskega violinista in skladatelja, izvedena na njegovi violini.

Ob 19. uri – uvodno predavanje o Tartiniju. Gostji bosta doc. dr. Metoda Kokole, predstojnica Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, in Duška Žitko, muzejska svetovalka in skrbnica Tartinijeve zbirke Pomorskega muzeja iz Pirana.

6. september 2012 ob 21.00
Goriški grad, Gorica (IT)
Ensemble Aurion (Madžarska, Italija, Španija, Francija)
Fantazija brez besed - umetnost instrumentalnih diminucij v začetku 17. stoletja.

Ob 20. uri - vodenje po razstavi starih glasbil. Predaval bo Paolo Ceccere, avtor razstave in umetniški vodja italijanskega festivala stare glasbe MUSICA CORTESE.

21. junij 2012 ob 19.00
Ljubljanski grad
Ensemble Lucidarium (Italija, Švica)
Plebejska muza - glasba in poezija italijanskega ljudstva v obdobju renesanse.
Otvoritev

Partnerji:

Koncerte so podprle občine:

Sponzorji: