Filmsko gledališče 2009/2010

  • Filmski teden evrope

    V okviru programa dogodkov ob letošnjim dnevu Evrope, 9. maju, bo med 10. in 15. majem v devetih slovenskih mestih potekal Filmski teden Evrope. Brezplačno si bo mogoče ogledati štirinajst evropskih filmskih uspešnic, sofinanciranih iz programa Evropske komisije MEDIA. Med njimi se je sedmerica znašla tudi v selekciji za nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament. Projekcije si bodo ljubitelji evropske kinematografije lahko ogledali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.

    Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom (Svetat e goljam i spasenie debne otvsjakade, Bolgarija, Nemčija, Madžarska, Slovenija, 2008, 105 minut)

    režija: Stephan Komandarev

    nominiranec za nagrado LUX 2008

    Ganljiva pripoved o iskanju izgubljene identitete in pozabljenih korenin. Zgodba se začne septembra 1976 v socialistični Bolgariji, ko v kavarnici, sicer zatočišču kockarjev, Bai Dan odigra igro svojega življenja. Okronajo ga za kralja »table«, igre podobne backgammonu. Istočasno v porodnišnici prvič zajoka njegov novorojeni vnuk Aleks. Nekaj let pozneje Danova hči Jana, njen mož Vasko in sin Aleks prebegnejo v Nemčijo, kjer je trideset let pozneje Aleks že naturaliziran Nemec. Skupaj s svojima že rahlo postaranima staršema se odpelje proti Bolgariji. V zakotnem bolgarskem mestu se Dan mrzlično pripravlja na obisk. A namesto veselega snidenja zazvoni telefon in njegov svet se poruši. Vasko in Jana sta umrla v prometni nesreči, Aleks je v bolnišnici. Dan odpotuje v Nemčijo, kjer ga Aleks v bolnišnici ne prepozna, saj je v prometni nesreči izgubil spomin, zdravniki pa niso optimistični, da se mu bo kdaj povrnil. Dan ne obupa in z vnukom začne igrati tablo. Ko ga vpeljuje v skrivnosti igre, upa, da se bo vnuku povrnil spomin, in mu hkrati razkriva življenjske nauke: kako premagati obup in brezvoljnost ter kako zagospodariti nad lastno usodo. V filmu, ki so ga snemali tudi v Sloveniji, v vlogi dedka blesti legendarni srbski igralec Miki Manojlović.

    Projekcija je del Filmskega tedna Evrope, ki med 10. in 15. majem 2010 poteka v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.


    Zlomljeni objemi (Los abrazos rotos, Španija, 2009, 127 minut)

    režija: Pedro Almodovar

    Najnovejša ekstravaganca Pedra Almodovarja, mešanica melodrame, komedije in filma noir. Pretresljiva zgodba o nori ljubezni, ujeti v kremplje usodnosti, ljubosumja, zlorabe moči, izdajstva in občutkov krivde. Mateo Blanco pod psevdonimom Harry Caine piše literarna dela, zgodbe in scenarije. Pred štirinajstimi leti je bil udeležen v hudi nesreči na otoku Lanzarote. V nesreči ni izgubil le vida, temveč tudi ljubezen svojega življenja, ki jo je tudi tokrat odigrala Almodovarjeva muza Penelope Cruz. Po nesreči ostane zgolj Harry Caine. Če že ne more režirati filmov, lahko preživi le ob misli, da je Mateo Blanco umrl skupaj s svojo ljubljeno Leno. Harryja Cainea ohranjajo pri življenju scenariji, ki jih ustvarja s pomočjo zveste nekdanje vodje produkcije Judit Garcíe in njenega sina Diega. Je aktiven, privlačen slepec, ki je iz svoje biografije zbrisal vsakršno sled o svoji prvi identiteti. Nekega večera se Diegu pripeti nesreča in zanj poskrbi Harry. Med okrevanjem Diega zanima obdobje, ko je Harry slišal na ime Mateo Blanco. Tako kot oče svojemu otroku pove zgodbico, da bi ta zaspal, tudi Harry ne more razočarati Diega, zato mu zaupa zgodbo izpred štirinajstih let.

    Projekcija je del Filmskega tedna Evrope, ki med 10. in 15. majem 2010 poteka v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.


    Katin (Katyn, Poljska, 2007, 115 minut)

    režija: Andrzej Wajda

    Dolgo časa zamolčana, pretresljiva in še vedno kontroverzna drama v režiji poljskega mojstra Andrzeja Wajde. Nekaj tednov po vpadu nemških oboroženih sil septembra 1939 in sovjetski okupaciji vzhodne Poljske so poljske častnike, rezerviste, policiste in intelektualce zajeli Sovjeti ter jih aprila in maja 1940 okoli 15 tisoč na Stalinov ukaz usmrtili. Tri leta pozneje so Nemci odkrili množična grobišča, vendar je sovjetska oblast zanikala vpletenost in za poboje okrivila nemško vojsko. Pozneje jim je pri tem pomagala tudi komunistična poljska vlada, ki je podpirala njihove trditve, zagovornike resnice pa preganjala in kaznovala. Film prikazuje trpljenje sorodnikov pobitih vojnih ujetnikov, ki so leta čakali na vrnitev svojih mož, sinov in očetov, ter zgodbo o boju za spomin in resnico.

    Projekcija je del Filmskega tedna Evrope, ki med 10. in 15. majem 2010 poteka v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.