• Filmski vrtiljak

    16. oktobra v Kulturnem domu Nova Gorica začenjamo z novim filmskim programom Filmski vrtiljak. Gre za celoletno ponudbo kakovostnih in umetniških filmov za otroke in mladino, kjer bodo mladi gledalci lahko spoznavali filmsko govorico. Čeprav so številne gibljive podobe v obliki televizije, videa, interneta in preštevilnih drugih vizualnih informacij vse pomembnejši del našega vsakdana, pa je vendar mladina, zaradi pomanjkanja filmske izobrazbe, prepuščena sama sebi, ali drugače povedano, preverjenim vzorcem. Predvsem zaradi intenzivnosti forme medija ter obilice prostega časa, ki ga pri današnji mladini film na najrazličnejših nosilcih zaseda, je potrebno pri mladini vzgojiti kritičen odnos do filmskih vsebin.

    Če govorimo o medijski ali filmski vzgoji najmlajših, se že kar krepko v tretjem tisočletju zdi skoraj naravno, gotovo pa pomembno, da mlade, poleg pravilnega gledanja filmov oziroma branja medijev, naučimo tudi kritičnega razmišljanja in analize videnega oziroma prebranega in globljega razumevanja filmov. Najprej pa jih moramo naučiti prepoznati umetniško delo, tudi film. Resda je film lahko zabavna prostočasna dejavnost, vendar je predvsem umetnost, ki lahko ključno pripomore k otrokovemu in mladostnikovemu razvoju kritičnega mišljenja, estetskega čuta in ustvarjalnih sposobnosti. Zato je zelo pomembno, da se o tem pogovarjamo ter se o in ob njem tudi kaj naučimo. Filmska pismenost namreč izboljša mladostnikovo znanje in širi njegove kulturne izkušnje.

    Program v sezoni 2009/2010 bodo sestavljali tako kakovostni in nagrajeni animirani filmi kot igrani in dokumentarni filmi primerni za različne starostne stopnje – od najmlajših v prvem, pa do mladostnikov v drugem delu sezone. Izbirali smo med naslovi, ki so nam jih ponudili domači distributerji, pri izboru pa sta glavno vlogo igrali žanrska raznovrstnost, kakovost ter vsebinska raznolikost. Naš namen je, da mlado populacijo ponovno privabimo v kinodvorano, za katero je film v svojem bistvu tudi narejen, in da vzpodbudimo dialog na relaciji med gledalci oz. starši in otroci. V prvem delu sezone ponujamo 7 animiranih filmov. Čeprav je večina teh filmov sinhroniziranih, je eden tudi brez dialogov. Gibljive slike so namreč poseben jezik, ki ga razume ves svet, ne glede na jezikovno pripadnost. V drugem delu bomo program oblikovali za nekoliko starejše in ponudili še 7 prav tako kakovostnih vendar večinoma igranih in dokumentarnih filmov.

    16. oktober 2009, ob 18.00
    Bolt, Byron Howard, Chris Williams (ZDA, 2008)
    sinhronizirano

    23. oktober 2009, ob 18.00
    Wall-E, Andrew Stanton (ZDA, 2008)
    sinhronizirano

    6. november 2009, ob 18.00
    Trije razbojniki, Hayo Freitag (Nemčija, 2007)
    sinhronizirano

    13. november 2009, ob 18.00
    Kug-fu panda, Mark Osborne, John Stevenson (ZDA, 2008)
    sinhronizirano

    20. november 2009, ob 18.00
    Egon in njegov maček, Adam Magiar (Madžarska, 2007)
    brez dialogov

    27. november 2009, ob 18.00
    G-force, Hoyt Yeatman (ZDA, 2009)
    podnapisi

    11. december 2009, ob 18.00
    V višave, Pete Docter, Bob Peterson (ZDA, 2009)
    sinhronizirano

    15. januar 2010, ob 18.00
    Grinch, Ron Howard (ZDA / Nemčija, 2000)

    29. januar 2010, ob 18.00
    Jelenček Niko, Michael Hegner, Kari Juusonen (Finska / Danska / Nemčija / Irska, 2009)

    12. februar 2010, ob 18.00
    Potovanje cesarskega pingvina, Luc Jacquet (Francija, 2005)

    19. februar 2010, ob 18.00
    Beli planet, Jean Lemire, Thierry Piantanida, Thierry Ragobert (Kanada / Francija, 2006)

    12. marec 2010, ob 18.00
    Neverjetno potovanje želve, Nic Stringer (Vellika Britanija / Avstrija, 2009)

    19. marec 2010, ob 18.00
    Viharno srce, Kaisa Rastimo (Finska, 2008)

    26. marec 2010, ob 18.00
    Tahan, Santosh Sivan (Indija, 2008)


    Bolt, Byron Howard, Chris Williams (ZDA, 2008) 5+

    Zgodba: Kuža Bolt je prava filmska zvezda, toda ker ne loči med svetom sedme umetnosti in resničnim življenjem, je zares prepričan v svoje nadnaravne sposobnosti. Tako se nekega večera po končanem snemanju odpravi iskat "ugrabljeno" gospodarico, a kmalu opazi, da v resničnem svetu nič ni tako lahko kot pred kamero. Na poti se mu pridružita neustrašni hrček in nejevoljna potepuška mačka, kar je šele začetek divje in nepozabne avanture, iskanja ljubezni in spoznavanja resničnih prijateljev.





    Wall-E, Andrew Stanton (ZDA, 2008) 6+ 
    Filmske nagrade: Oskar 2009 (najboljši animiran film)

    Zgodba: Film Wall-E popelje gledalce na neverjetno potovanje po vesolju. V drugi galaksiji spoznamo odločnega robota, ki po več sto letih dolgočasnega dela, za katerega je bil ustvarjen Wall-E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class - zemeljski razvrščevalec odpadkov), odkrije popolnoma nov smisel življenja, ko sreča elegantnega raziskovalnega robota z imenom Eva (ekološko vegetacijski analizator). Eva spozna, da je Wall-E nevede naletel na ključ do prihodnosti planeta in se s svojim odkritjem hitro vrne k ljudem, ki na krovu razkošne vesoljske ladje Aksiom nestrpno čakajo na novice o morebitni varni vrnitvi domov. Wall-E-ju se na njegovem potovanju po vesolju pridružijo nenavadni liki, med drugim tudi ščurek kot domača žival in skupina junaških nedelujočih robotov.





    Trije razbojniki, Hayo Freitag (Nemčija, 2007) 5+

    Filmske nagrade: Filmfest Hamburg 2007 (nagrada občinstva), Mon Premier Festival 2008 – Pariz (nagrada občinstva), Les Nuits Magiques 2007 – Bordeaux (nagrada občinstva), Festival du Film pour Enfants 2008 – Vizille (nagrada občinstva), Open Doek 2008 – Turnhout (nagrada občinstva), Festival d'Animation Annecy 2008 (nagrada občinstva), anim'est 2008 – Bukarešta (najboljši celovečerni film), Alekino 2008 – Poznanj (najboljši celovečerni film po izboru otroške žirije), Animabasauri 2009 – Bilbao (najboljši celovečerni film po izboru mednarodne žirije)

    Zgodba: Film je narejen po klasični slikanici Tomija Ungererja (1931), iz katere je nastala večplastna, vizualno izstopajoča in odlično povedana filmska zgodba: Po smrti staršev naj bi mala Fanči odšla v sirotišnico, ki jo vodi zlobna teta. Kočijo, v kateri se deklica pelje v novi dom, sredi temnega gozda napadejo trije razbojniki s črnimi plašči in klobuki. Neustrašna, bistra Fanči je nad napadalci povsem očarana in se takoj domisli, kako bi se izognila sirotišnici; razbojnikom natvezi, da je njen oče bogat maharadža, ki bo zanjo pripravljen plačati visoko odkupnino, in jih pregovori, da jo ugrabijo, nato pa njihovo razbojniško življenje že v nekaj dneh postavi čisto na glavo. V nadaljevanju spoznamo tudi zlobno teto in njene uboge sirote, z redom obsedenega stražnika in številne, tudi malo nenavadne živali. Po uporu v sirotišnici, ki ga spremlja obmetavanje s tortami, zadeve v roke vzamejo otroci in skupaj z razbojniki dogajanje pripeljejo do čisto pravega srečnega konca.





    Kug-fu panda, Mark Osborne, John Stevenson (ZDA, 2008) 7+
    Filmske nagrade: Oskar 2008 (najboljši animirani film, režijo in scenarij)

    Zgodba: Zagnani, malce obilni in še malo bolj nerodni Po je največji oboževalec kung fuja daleč naokrog, a je obsojen na dolgočasno življenje v družinski špageteriji. Splet zabavnih okoliščin poskrbi, da veliki modrec v njem prepozna izbranca, zato Po pristane v rokah čemernega mojstra borilnih veščin Shifuja. Izkaže se, da je Pojeva največja moč in strast ljubezen do hrane, toda ko deželo ogrozi zlobni Tai Lung, mora Po dokazati, da se srce pravega junaka včasih skriva tudi v najbolj nenavadnem telesu.





    Egon in njegov maček, Adam Magiar (Madžarska, 2007) 5+

    Filmske nagrade: Evropska filmska nagrada za najboljšo digitalno animacijo; Isfahan International Festival of Films for Children and Young Adults 2008: nagrada zlati metulj za tehnične in umetniške dosežke

    Zgodba: Egon in Denči živita osamljena v preprosti hiški v idilični pokrajini na majhnem planetu. Egon je videti kot vedoželjen fantič iz naše soseščine in Denči kot razvajen in preveč rejen maček. Medtem ko Egon v pričakovanju veličastnega poleta skozi zvezdogled zavzeto opazuje vesolje in zapolnjuje svojo nenavadno raketo, njegov nenasitni maček zganja vragolije in povzroča neljubo škodo. Ko pa nekega jutra odkrijeta strmoglavljen neznani leteči predmet, ki prinaša sporočilo s planeta Zemlja, se njuno življenje za vedno spremeni. Egon in njegov maček poletita proti našemu osončju, da bi poiskala naš planet …





    G-force, Hoyt Yeatman (ZDA, 2009) 8+

    Zgodba: Trije drzni morski prašički, pametni krtek in zvedava muha so člani skrivnega vojaškega programa, ki jih je spremenil v najboljše agente za boj proti kriminalu. Toda preden se lahko spopadejo z zlobnim milijarderjem, ki skuša zavladati svetu, se znajdejo v nemilosti oblasti in pristanejo v trgovini z domačimi živalmi, kjer boj za preživetje dobi nadvse zverinsko podobo.





    V višave, Pete Docter, Bob Peterson (ZDA, 2009) 8+

    Zgodba: Življenje 78-letnega upokojenca Karla je vedno potekalo mirno in neopazno, zato se na stara leta odloči uresničiti svoje sanje ter izpolniti dolgoletno obljubo. S pomočjo tisočih balonov, ki jih naveže na svojo hišo, poleti fantastičnim avanturam nasproti, a s seboj nevede odnese tudi radovednega tabornika. Čeprav čemerni možakar v mladeniču sprva vidi le nadlego, se nenavadni par počasi spoprijatelji in skupaj se spopadeta z divjimi viharji, spoznata govorečega psa in se soočita z norim znanstvenikom.





    Grinch, Ron Howard (ZDA / Nemčija, 2000)

    scenarij: Jeffrey Price, Peter S. Seaman
    igrajo: Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Molly Shannon, Anthony Hopkins, Josh Ryan Evans, Frankie Ray

    Zgodba: Zgodba o malopridnem, navihanem, hudobnem, nadležnem, nestrpnem in smrdljivem samotarskem stvoru, ki ga upodablja nihče drug kot Jim Carrey. Grinch s svojim, večno zatiranim kužkom Maksom živi visoko na gori severno od mesta, od koder opazuje v božič zaljubljene Kdoje iz Kdolskega.
    Vsi se vročično pripravljajo na praznično slavje in Grinch jih je sit do grla in čez. In zakaj je Grinch tako... tako grinčev? Tega ne ve niti njegov spremljevalec, večno zatirani kuža Maks. Morda ni vse prav v njegovi glavi ali pa ga le tiščijo čevlji ali pa je krivo to, da ima za dve številki premajhno srce. In v tej čemerni glavi se rodi čudovita, strašna ideja. Božič je spet tu in Grinch namerava storiti nekaj, kar bo temu prazniku enkrat za vselej naredilo konec.





    Jelenček Niko, Michael Hegner, Kari Juusonen (Finska / Danska / Nemčija / Irska, 2009) sinhronizirano

    scenarij: Hannu Tuomainen, Marteinn Thorisson in Mark Hodkinson
    igrajo: Oli Jantunen, Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta, Vesa Vierikko, Jussi Lampi, Risto Kaskilahti, Minttu Mustakallio

    Zgodba: Niko je navihan fantič, ki se igra z vrstniki, ušpiči kakšno neumnost in najraje posluša zgodbe o svojem junaškem očetu. Prijazni jelenček že od nekdaj sanja, da bi spoznal slavnega očeta, ki božičku pomaga raznašati darila. Želi si, da bi znal leteti kot njegov oče in da bi se mu pridružil pri delu. Domači pa nimajo posluha za njegove sanje, ob strani mu stoji le leteča veverica Julius. Niko zapusti družino in varno dolino ter začne z učenjem letenja v nepredvidljivi severni divjini. Toda še preden bi lahko premagal strah pred višino, izve za zlobni načrt tropa volkov, ki nameravajo napasti Severni pol. Da bi jim prekrižal načrte, se pogumni Niko z zvestima prijateljema odpravi na nepozabno pustolovščino, polno nevarnosti in zabavnih dogodivščin.





    Potovanje cesarskega pingvina, Luc Jacquet (Francija, 2005)

    scenarij: Luc Jacquet
    igrajo: Slovenski glasovi: Maja Martina Merljak, Srečko Kermauner, Tim Cegnar

    Zgodba: Dokumentarni film o navihanih pingvinih je režiral Luc Jacquet, ki slovi prav po odličnih filmih tega žanra. Tokrat je posnel zgodbo, ki se vsako zimo začne na nedotaknjenem terenu Antarktike. Vsako leto cesarski pingvini zapustijo obalna območja Antarktike, kjer sicer lovijo ribe, in se odpravijo na dolgo in počasno potovanje preko večnega ledu do kraja, kjer znesejo jajca in varujejo svoje mladiče. Izredno potovanje pingvinov se ponavlja že tisočletja. Na poti jih spremljajo snežni viharji, orkanski veter, žene pa jih prirojena želja po preživetju svoje vrste. Nagon jih pripelje na cilj, kjer pa se borba za življenje šele prične…
    Večna življenjska zgodba o ljubezni, pogumu in borbi, prikazana s popotovanjem najbolj človeških ptičev.





    Beli planet, Jean Lemire, Thierry Piantanida, Thierry Ragobert (Kanada / Francija, 2006)

    scenarij: Stéphane Milliere, Thierry Piantanida
    igrajo: Jean-Louis Étienne (pripovedovalec)

    Zgodba: Po Popotovanju cesarskega pingvina, kjer smo spoznavali življenje na Antarktiki, in Poslednjem lovcu, ki nam je predstavil divjino Aljaske, se tokrat selimo na severni pol, kjer je več francoskih snemalnih ekip kar tri leta beležilo čudoviti svet arktične beline. V objektive kamer so uspeli ujeti rojstvo mladičev polarnega medveda in njihove prve korake zunaj brloga, zanimivo in človeku primerljivo obnašanje tjulnjev, spektakularno selitev več kot pol milijona karibujev in neusmiljeno borbo za življenje in smrt med lovcem in plenom, ki zaključuje in hkrati znova začenja veliki krog življenja. Toda človeštvo in globalno segrevanje ozračja grozita z uničenjem tega Belega planeta, polnega življenja in čudes narave.





    Neverjetno potovanje želve, Nick Stringer (Vellika Britanija / Avstrija, 2009)

    scenarij Melanie Finn
    fotografija Rory McGuinness
    montaža Sean Barton, Richard Wilkinson
    glasba Henning Lohner

    Dramatizirani dokumentarec o osupljivi oceanski odisejadi z osupljivimi posnetki podvodnega sveta, želvo v glavni vlogi in vsemi sestavinami epske drame: akcijo, prekinitvijo in neusahljivim upanjem.

    Zgodba: Želvino osupljivo potovanje je zgodba o mali, komaj izleženi želvi, vrste glavata kareta, ki potuje po sledi svojih prednikov na enem od najbolj neverjetnih popotovanj v svetu narave. Želvino potovanje se začenja na floridski plaži, kjer se kareta izvali in se poda na pot svojega življenja. Velika je komaj za otroško dlan, njen oklep je mehek in brez vsakega obrambnega mehanizma. Mala želva najprej zaplava v topel zalivski tok, ki jo odpelje v Sargaško morje. Tu si vzame zanjo kratek, a vseeno več let trajajoč postanek. Nekega dne se odpravi dalje, pot jo vodi naprej na sever, vse do spodnjih robov Arktike. Počasi, a vztrajno nadaljuje potovanje. Nazadnje obkroži Atlantski ocean, se spusti ob zahodni evropski obali vse do Afrike in nato s tokom ob ekvatorju priplava spet nazaj na obalo, kjer se je bila izlegla.
    Na tem dolgem potovanju so želvine možnosti pičle: le ena od deset tisoč želv preživi dolgo, nevarnosti polno avanturo. Številne njene sestre in brate pogubi srhljivo brezvetrje Sargaškega morja. Tudi naša želva se sooči z mnogimi nevarnostmi. Izogniti se mora ladjam, ki režejo svojo pot skozi valove Atlantika. Ko plava proti severu, jo odnese stran iz reke življenja, zalivskega toka, v nevarno mrzlo Arktično morje. Toda tudi tokrat najde moč, da se reši iz ledenega objema nazaj v zalivski tok in nadaljuje pot proti vzhodu. Ob Španiji le mila sreča botruje naključju, da je ne pogubi ribičeva roka. Iz dneva v dan se iz oči v oči srečuje z nenavadnimi bitji iz morskih globin.
    Film Želvino osupljivo potovanje je tudi zgodba o mogočnih silah, ki spreminjajo oceane. Nekatere ribe in veliki morski sesalci izginjajo, druge morske vrste so se preveč namnožile. Dviguje se nivo vode, ki je odplavil veliko peščenih obal, uničuje pa tudi življenjski prostor želv in njim podobnih bitij.
    Kljub temu je želvina pot tudi brezmejno lepa. Plava med jatami grbastih kitov in nenavadnimi globokomorskimi bitji, vijuga med koralnimi grebeni in drsi pod ledenimi gorami. Ko končno doseže Azorsko otočje na drugi strani Atlantika, doživi najbolj prešerno in največje slavje življenja na našem planetu. Prav na tem mestu se vsako poletje najdejo kiti in mnoga druga čudovita morska bitja, da se hranijo, razmnožujejo, drstijo in potlej nadaljujejo vsak svojo pot in svoji usodi naproti.
    Ko se bo želva naposled vrnila na domačo plažo, da bi pod bleščečim zvezdnatim nebom izvalila nov zarod, bo minilo celih 25 let. Bo njena plaža še tam? Doslej je imela kanček sreče. Pod nešteto zvezdami, pravimi in lažnimi, je izplavala iz morja na svojo obalo. Sem se bo vračala vse življenje. Vsaki dve ali tri leta se bo vrnila, da bi na rodno plažo izlegla jajca in sklenila svoje potovanje, sklenila čudoviti krog življenja.





    Viharno srce, Kaisa Rastimo (Finska, 2008)

    scenarij Kaisa Rastimo, Marko Rauhala
    igrajo Ronja Arvilommi, Laura Malmivaara, Janne Virtanen, Sara Tammela

    Zgodba: Film se začne v Vzhodnem Berlinu jeseni leta 1989. Oče finske družine obišče mesto, kjer naleti na malega psička po imenu Vihar ter ga vzame s seboj na Finsko. Hčeri ga podari kot hišnega ljubljenčka, čeprav ni seznanjen z lastnostmi pasme (kavkaški ovčar). Sedemletna Pearl takoj posvoji psička, saj si ga zamišlja kot ubogo siroto, čigar starši so zvezde na nebu. Napiše jim pismo, da je posvojila njihovega sinčka in čez nekaj dni presenečeno odkrije, da sta ji odpisala pasja starša Daria in Daniel! Začne se intenzivno dopisovanje. Ljubeča družina skrbi za psička, ta pa odrašča v pravo pasjo zverino, ki ima izrazite čuvajske lastnosti. Sčasoma družina spozna, kdo je Vihar – kavkaški ovčar, čigar starši so varovali berlinski zid. Po padcu zidu je tragično končalo kar 7000 takšnih psov, njihove mladičke pa so množično podarjali ljudem. Kavkaški ovčar je ohranil svoje gene, zgodovino svojih staršev. Film je posnet po resničnih dogodkih ter prikazuje zgodovino pasje reje. Je živalska pripoved, ki jo bodo z veseljem gledali šolski otroci, družine in vsi, ki imajo radi živali.





    Tahan, Santosh Sivan (Indija, 2008)

    scenarij Santosh Sivan, Ritesh Menon, Paul Hardart, Anirudhya Mitra
    fotografija Santosh Sivan
    montaža Shakti Hasija
    glasba Taufique Qureshi
    produkcija Shripal Morakhia
    igrajo Anupam Kher, Sarika, Rahul Bose, Rahul Khanna, Victor Banerjee, Purav Bhandare, Ankush Dubey, Sana Shaikh, Rasika Dugal, Dheirya Sonecha
    festivali, nagrade Olympia IFF Atene (nagrada za najboljši film, nagrada UNICEF, nagrada žirije CIEF), Rim 2008, Pusan 2008, London 2008, Stockholm 2009, Hongkong 2009

    Zgodba: Tahan je pravljici podobno potovanje istoimenskega glavnega junaka, osemletnega dečka, vsakdan katerega se vrti okrog iskanja smisla življenja v krutem okolju indijskega Kašmirja, ki ga pretresajo revščina in vojaški spopadi, saj se za prevlado v kašmirski dolini že dolga leta borijo Indija, Pakistan in Kitajska.
    Tahan živi skupaj z dedkom, materjo in starejšo sestro. Vsi upajo, da se bo nekega dne domov vrnil Tahanov oče, ki je pred tremi leti izginil neznano kam. Ko dedek umre, družini zapusti tudi svoje dolgove, zato jim lokalni mogotec zapleni vse premoženje, tudi Tahanovega ljubega oslička Birbala. Tahan se trdno odloči, da bo dobil oslička nazaj. Oslička prodajo in deček se odpravi za njim čez visoke gore. Na poti divja vojna in prav v teh gorah je izginil tudi njegov oče. Kljub vsem tegobam deček vztraja …
    Surovo vojno stanje je v ostrem narativnem in vizualnem kontrapunktu s prelepo kašmirsko pokrajino, prijaznimi domačini, ki jo poseljujejo, in dečkovim nedolžnim pogledom na svet, prežetim z ljubeznijo do svoje družine in oslička.
    Globoko humanističen protivojni film, ki se obenem bere kot večna pravljica in vedno aktualna družbena kritika.